Theater Rotterdam

Theater Rotterdam

Slachthuis Vijf

Theater Rotterdam

Slachthuis Vijf

  • Donderdag 7 april 2022
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 uur: Aanvang voorstelling
  • 21:45 uur: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)

De Amerikaanse soldaat Billy Pilgrim overleeft aan het eind van de Tweede Wereldoorlog ternauwernood het gruwelijke bombardement op Dresden en is sindsdien ‘losgeraakt in de tijd’. Hij kan in 1945 door een deur stappen en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo reist hij van zijn ervaringen in de oorlog naar zijn huwelijksjaren in Amerika en van zijn uiterst succesvolle tandartspraktijk naar de periode dat hij door aliens werd ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet. Daar leert Billy dat tijd geen lineair begrip is, maar dat verleden, heden en toekomst tegelijkertijd plaatsvinden.

Erik Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen en regisseert nu het buitengewone Slachthuis Vijf van Kurt Vonnegut, die zelf als krijgsgevangene het beruchte bombardement overleefde. Zijn beroemde roman, waarmee hij doorbrak, wordt vaak omschreven als een anti-oorlogsboek, maar het epos is alles door elkaar: existentieel, hilarisch, spannend, sciencefiction en filosofisch.

“Regisseur Erik Whien maakt van anti-oorlogsboek Slachthuis vijf fascinerend toneel.”

– NRC ★★★★★

“Bram Suijker excelleert in boeiend denkstuk over oorlog en vrije wil.”

– Theaterkrant

tekst Kurt Vonnegut regie Erik Whien bewerking Koen Tachelet dramaturgie Anoek Nuyens spel Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool vormgeving Marloes en Wikke licht Julian Maiwald kostuums Rebekka Wörmann geluidsontwerp Roald van Oosten