Noord Nederlands Toneel

Noord Nederlands Toneel

Oresteia / Aischylos

Noord Nederlands Toneel

Oresteia / Aischylos

  • Dinsdag 15 april 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 15 april 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“huiveringwekkend mooie voorstelling” (NRC****)
Regisseur Gerardjan Rijnders, een icoon van de Nederlandse theaterwereld, maakt een actuele bewerking van deze Griekse tragedie met een 17-koppige (!) cast. Hij liet zich inspireren door vrouwen als Pussy Riot en Tinkebell die in verzet komen, ons scherp houden op de wereld waarin we leven. Rijnders bewerkt de tekst ingrijpend en schrijft een vierde deel dat een nieuwe, actuele wending geeft aan deze aloude tragedie.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is een gratis inleiding. Cunera van Selm geeft de inleiding en interviewt actrice Maartje van de Wetering.
Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Regisseur Rijnders

Regisseur Rijnders

Regisseur Gerardjan Rijnders, een icoon van de Nederlandse theaterwereld, maakt een actuele bewerking van deze Griekse tragedie met een 17-koppige (!) cast. Hij liet zich inspireren door vrouwen als Pussy Riot en Tinkebell die in verzet komen, ons scherp houden op de wereld waarin we leven. Rijnders bewerkt de tekst ingrijpend en schrijft een vierde deel dat een nieuwe, actuele wending geeft aan deze aloude tragedie. En dit alles in 2 uur ipv de gebruikelijke 6 uur!

Extra informatie

Extra informatie

Het NNT brengt ‘Oresteia’ deze avond in een heel bijzondere setting.  U zit er als publiek bovenop: op een tribune op het toneel van de Stadsschouwburg. Dicht op de huid van de acteurs en in het decor. Een exclusieve, intense ervaring!

Tegen het achterdoek l’ Origine du Monde (De oorsprong van de Wereld) van Gustave Courbet speelt het onderdrukte koor een dominante rol in de voorstelling. In verschillende gedaantes laat het zien hoe repressie door kan dringen in alle kieren van de samenleving als we niet ingrijpen en ‘nee’ durven zeggen.

En dit alles in 2 uur ipv de gebruikelijke 6 uur!

“Rijnders zet derde deel meesterlijk naar zijn hand…” (…) “Het mag er hier en daar wat dik bovenop liggen, maar het is wel een krachtig statement geworden. Geheel in de geest van Pussy Riot. Maar toch ook in de geest van Aischylos. En zeker ook het NNT.”

★★★ Dagblad van het Noorden

“Compacte Oresteia is huiveringwekkend mooie voorstelling” (…)”Superieure rol van Ko van den Bosch” (…) subtiel spel Bram van der Heijden”

★★★★ NRC

“Deze ‘Orestia’ legt voortdurend verbanden tussen toen en nu. In woord en beeld. Soms direct, soms geestig, soms ranzig, maar altijd zo scherp, dat je er wel over moet nadenken.”

★★★★ Trouw

“Deze Oresteia bij het Noord Nederlands Toneel gaat over het doorbreken van repressie, nee zeggen tegen overheersende bewinden. “

★★★ de Volkskrant

“Deze vertelling hakt zich met sterke vormen en een onweerstaanbare speeldrift een weg naar ons hart.” – door Loek Zonneveld

★★★ Groene Amsterdammer

De makers:
Aischylos – tekst
Gerardjan Rijnders – vertaling, bewerking en regie
Malou Gorter, Ko van den Bosch, Bram van der Heijden, Michel Sluysmans, Maartje van de Wetering – spel
Daan van Bendegem, Dorian Bindels, Roderick Bredenoord, Wendy Briggeman, Huib Cluistra, Lilou Dekker, Khadija El Kharraz Alami, Sebastiaan Frowijn, Eline van Gils, Job Römer, Pieter Verelst, Stijn Vervoort – koor
Boudewijn Tarenskeen – muziek