Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Topstukken uit de Romantiek

Noord Nederlands Orkest

Topstukken uit de Romantiek

  • Donderdag 27 oktober 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 27 oktober 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Mendelssohn: Das Märchen von der schönen Melusine:Ouverture op.32 / Saint-Saëns; Concert voor cello en orkest no.1 op.33 in a kl.t. / Tchaikovsky:  Symfonie no.5 op.64 in e kl.t.

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. De capaciteit is beperkt, reserveren voor de inleiding is verplicht en kan via de kassa: 050-368 0 368 (ma t/m za: 12.00 – 18.00 uur).

Dirigent: Michal Nesterowicz
Cello: Harriet Krijgh

De 19e eeuw was de eeuw van de romantische en heerlijk meeslepende muziek. Het NNO speelt drie van de allermooiste stukken uit die tijd. De vrolijke ouverture van Felix Mendelssohn gaat over een mooie fee die voor haar ridder verborgen moet zien te houden dat zij zaterdags een zeemeermin is. Vervolgens speelt het jonge, veelbelovende toptalent Harriet Krijgh het Celloconcert van de Franse componist Camille Saint-Saëns. Dit stuk staat bekend als het mooiste celloconcert ooit geschreven. Voor de solist is het een krachtsinspanning van jewelste, maar u hoort de cello dan ook op zijn allermooist. Na de pauze klinkt de Vijfde symfonie van de Russische componist Tsjaikovski. Zijn muziek gaat vaak over het noodlot en over de vraag of daaraan te ontkomen valt. Hij had geen gemakkelijk leven: mensenschuw, worstelend met homoseksualiteit, af en toe een zenuwinzinking. Maar ja, aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen. De romantische melodieën van de ‘Noodlotssymfonie’, zoals de Vijfde ook wordt genoemd, beginnen donker en weemoedig. Toch hoort u tegen het eind de meest gelukzalige noten die Tsjaikovski ooit schreef. Een sprankje hoop dat het uiteindelijk allemaal goed komt?