Lunchconcert 25-11

Lunchconcert 25-11

Lunchconcert 25-11

  • Woensdag 25 november 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Klassieke lunchconcerten: Frans Brekelmans
Aanstormend klassiek muziektalent zit (bijna) iedere woensdag voor u klaar in Het Café in De Oosterpoort om uw middagmaal muzikaal te omlijsten. De lunchconcerten worden georganiseerd i.s.m. het Noord Nederlands Orkest en het Prins Claus Conservatorium.

Geen lunch of kopje koffie meer

Geen lunch of kopje koffie meer

Tijdens de gratis lunchconcerten bieden wij geen horeca meer aan, uiteraard mag u uw eigen meegebrachte eten en drinken te nuttigen tijdens deze concerten.

De toegang is gratis en u hoeft niet te reserveren.

Frans Brekelmans gitaar
Spaanse werken van Albéniz, Tárrega, Llobet en Torroba

Isaac Albéniz (1860-1909)
uit de Suite Espagnola
Granada, Cataluña, Sevilla                                                                             

Francisco Tárrega (1852-1909)
Capricho Arabe
Recuerdos de la Alhambra, Maria

Miguel Llobet (1878-1938)
El Mestre

Federico Moreno Torroba (1891-1982)
Sonatina
Allegro, Andante, Allegro

Toelichting:
Frans Bekelmans , net terug van een reis rond en in Madrid, heeft veel affiniteit met de grote Spaanse gitaristen en hun muziek waarvan hij vanmiddag werk ten gehore brengt. Deze gitaristen waren zangers op hun instrument, zoals baritons en tenoren dat in de operawereld zijn.

Tarréga, romantisch gitarist en componist, wordt beschouwd als grondlegger van de moderne klassieke gitaartechniek. Hij was de eerste die als tijdgenoot van Albéniz delen uit ‘Suite Espagnola’ voor piano naar de gitaar bewerkte. Moorse invloeden zijn aanwezig in Capricho Arabe. De tremolotechniek in Recuerdos de la Alhambra is bedoeld als een ononderbroken viooltoon. Gavotta ‘Maria’ gaat over een dochter van Tárrega, ze was zeker een temperamentvolle dame!

El Mestre, Catalaanse volksliedje uit de middeleeuwen gaat over een schoolmeisje dat verliefd wordt op haar leraar, hij moet echter ten strijde trekken en keert niet terug. Llobet weet dit gegeven op meesterlijke wijze in een impressionistische toonzetting te weerspiegelen.

Mede doordat gitarist Andrés Segovia, die het werk van Tárrega en Llobet voortzette en nieuw gitaarrepertoire vroeg aan Moreno Torroba, impressionistisch componist uit Madrid, heeft deze een belangrijke bijdrage geleverd aan Spaanse gitaarmuziek, hij hing het ‘casticismo’ aan, waarin de nadruk ligt op de authentieke en oorspronkelijke Spaanse traditie. Daarnaast componeerde hij succesvolle zarzuelas (Spaanse operettes). Zijn Sonatine uit 1923 maakte deel uit van het repertoire waarmee Segovia doorbrak in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Frans Brekelmans geeft regelmatig gitaarrecitals, voornamelijk als solist. Hij heeft al diverse malen opgetreden in de Oosterpoort. Hij maakte twee cd’s: Segoviana, genoemd naar Andrés Segovia, en Musica poetica, gespeeld op een Hauser-gitaar uit 1927 waar Segovia een groot deel van zijn carrière op speelde. Vandaag zijn die na het concert voor € 15,- te koop , desgewenst gesigneerd.

Meer informatie: www.fransbrekelmans.nl