Cross-linx

Cross-linx

Cross-linx

  • Vrijdag 3 maart 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 3 maart 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Let op: vrije sta- en (een beperkt aantal) zitplaatsen.

Inleiding om 19:30

Inleiding om 19:30

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding door Frank Veenstra  over Cross-linx om 18.30 uur. Deuren gaan om 18.15 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart via deze link.

Installeer TimeSquare als dé Cross-linx festival app

Installeer TimeSquare als dé Cross-linx festival app

Check hier het Cross-linx festival in TimeSquare. Deze link opent met je smartphone de TimeSquare app direct in het Cross-linx festival. Mocht je de app nog niet hebben dan kun je ‘m via dezelfde link downloaden.

In de Crosslinx app in TimeSquare vindt je de meeste actuele line-up, de benodigde informatie over je favoriete artiesten, de tijdschema’s – zodra gereed-  en we kunnen je meldingen sturen over alle ins en outs over het festival.

Ben jij een ideale host en groot fan van Cross-linx?
Woon je in of rondom Groningen, en heb je plaats voor minimaal 20 gasten? Heb je een avondje vrij op vr 17, za 18 of zo 19 februari? Heb je toevallig ook een piano in huis? Zo niet, dan toch reageren! Vind je het geen probleem om met de pet rond te gaan voor de artiesten?
Meld je dan nu aan als locatie voor Cross-linx pop-up!

Ben jij een ideale host en groot fan van Cross-linx? Woon je in of rondom Groningen, en heb je plaats voor minimaal 20 gasten? Heb je een avondje vrij op vr 17, za 18 of zo 19 februari? Heb je toevallig ook een piano in huis? Zo niet, dan toch reageren! Vind je het geen probleem om met de pet rond te gaan voor de artiesten? Meld je dan nu aan als locatie voor Cross-linx pop-up!

Meld je nu aan als festivalambassadeur voor een Cross-linx pop-up concert in je woonkamer! – Cross-Linx

Wat krijg je van ons?
1. Een concert door een van de Music Mining acts van Cross-linx 2016 in je eigen huiskamer voor jouw vrienden, familie, kennissen en buren
2. Een aantrekkelijke groepskorting voor je gasten op het festival
3. Een optreden van 45 minuten van Perforator, Gwyneth Wentik, Marco Mijderwijk of James Oesi

Nu aanmelden als festivalambassadeur?
Beschrijf dan in 1 zin waarom Cross-linx pop-up bij jou een succes zal zijn, geef duidelijk aan welke avond het bij jou kan en waar je woont en hoe we jou kunnen bereiken.

Doe dit voor uiterlijk 3 februari via info@cross-linx.nl

Vrijdag 3 maart vindt het festival Cross-linx opnieuw plaats in De Oosterpoort. Dit out-of-the-box denkende festival zet al jaren in op verrassende samenwerkingen en combinaties van indie-classical muziek (avant-garde popmuziek en nieuwe muziek). En met succes!

Cross-linx biedt een gevarieerde avond vol onverwachte verbindingen tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant- garde popscene. Het festival gaat niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden, maar presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken in De Oosterpoort.

Laatste namen aan de line-up toegevoegd!

Molino
Het Nederlandse Molino omschrijft zichzelf als een surrealistische fanfare. Een treffende omschrijving, want het zevental combineert niet alleen pop met klassiek, maar haalt evengoed inspiratie uit jazz, folk, hiphop en elektronica. Dat kleurenpalet is verre van gangbaar, en reden voor het Berlijnse QFTL-label om de jonkies een contract aan te bieden. Er wordt gewerkt aan een tweede plaat, maar eerst brengt de band een bezoek aan Cross-linx, na eerder gerespecteerde festivals als Incubate en So What’s Next aangedaan te hebben. Als opwarming doet Molino een guerrillaoptreden op de centrale stations.

Perforator
Om creativiteit op te doen kun je op wereldreis gaan, maar je kan ook inspiratie dichter bij huis zoeken. Perforator vond voor hun neoklassieke elektronica een bijzondere invalshoek. Marlies van Gangelen en Akim Miseenkov introduceerden de joystick, inclusief bijbehorend scala aan voorprogrammeerde geluidjes, als volwaardig instrument. Hun fantasierijke composities krijgen zo een futuristisch tintje, zonder dat het geluid aan geloofwaardigheid inlevert. De klassiek geschoolde Van Gangelen was hoboïste bij Kyteman en werkte samen met Nils Frahm, Julia Holter en Damon Albarn. De brug lijkt ver naar de ruimdenkende electronicawizard Miseenkov, maar het geheel van Perforator is daardoor wel meer dan de som der delen.

Jerboah
Zelden zie je een groep waarin praktisch alle leden een andere muzikale achtergrond hebben. Het Amsterdamse Jerboah is zo’n groep. De zes leden komen uit de pop-, jazz-, theater- en klassieke wereld, maar hebben elkaar op het podium gevonden. Zo bespelen drie van deze multi-instrumentalisten de blokfluit, maar hoor je ook gewone gitaarpartijen en drums in meer traditionele popliedjes. De sfeer is bevreemdend, het geluid niet-westers en daarmee vooral niet in een hokje te plaatsen. Ga mee op een eigenzinnige trip.

Matteo Mijderwijk
Tandenborstels, auto’s of schoenen; ieder mens verzamelt wel iets. En iedere verzamelaar begint klein. Zo ook pianist Matteo Mijderwijk, die tijdens zijn puberteit begon met een goedkoop keyboard gekocht in de supermarkt. Jaren later heeft hij een rijke verzameling instrumenten om zich heen verzameld. Ook een opleiding – waar Mijderwijk volop componeerde en improviseerde – behoort tot het verleden. Zijn creatieve solo-optredens kunnen door als een Nederlandse antwoord op Nils Frahm en brachten de Amsterdammer al naar uiteenlopende festivals als November Music, Amsterdam Dance Event en Into The Great Wide Open. Mijderwijks debuutalbum wordt in mei verwacht en komt uit op kwaliteitslabel Excelsior.

Bram Stadhouders
In een recente TEDx talk, sprak de Tilburge Bram Stadhouders (29) over het improviseren van optredens. Naar eigen zeggen is zijn voorbereiding vaak om onvoorbereid te zijn. Niet vanavond, want Stadhouders, die zijn carrière begon met het spelen van klassieke muziek, neemt een special guest mee. Rhapsody heet ze, ’s werelds grootste vervoerbare draaiorgel. Voor deze speciale gelegenheid schreef Stadhouders een nieuw stuk, dat tijdens Cross-Linx te horen zal zijn. Naast het draaiorgel maakt Stadhouders gebruik van zijn gitaar en laptop en zal hij een keer niet op het podium, maar bij de ingang van de zalen optreden.

Eerder waren al bevestigd:

Ane Brun en Zapp4
Ane Brun is bevestigd als headliner voor het Cross-linx festival 2017. De populaire Noorse singer-songwriter Ane Brun gaat speciaal voor Cross-linx de samenwerking aan met het Nederlandse strijkkwartet Zapp4. Brun´s songs worden gearrangeerd door Zapp4, dat een reputatie heeft met bijzondere bewerkingen van onder meer Radiohead en Nirvana en bewijst dat een nieuw arrangement ook écht nieuw kan zijn. Een samenwerking om naar uit te kijken!

C3 ROADSHOW met o.a. Hauschka
Cross-linx is een Europese samenwerking aangegaan met likeminded festivals C3 Festival Essen, Sounds on Stockholm en Tallinn Music Week. Onder de noemer C3 Roadshow worden uit eigen land de meest aansprekende indie-classical acts van dit moment gepresenteerd.
Uit Duitsland Hauschka, die met zijn door pingpongballen, gummetjes en flessendoppen vervormde ‘prepared piano’ een geheel eigen sound creëert, waar Yann Tiersen, John Cage en Erik Satie, jaloers op zouden zijn. Het Nederlandse trio rondom harpiste Gwyneth Wentink In C-Ode brengt een zinnenprikkelende audio-visuele versie van Terry Riley´s meesterwerk ´In C´. Het uit Estland afkomstige U: & ekke slaat een brug tussen elektronica, glitch en akoestische instrumenten. En het Zweedse viool/elektronica-duo Therearenomorefourseaons geeft een prettig ontregelende interpretatie van Ravel’s klassieker de ‘Bolero’.

Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra: Leaves – The Colour of Falling
Concert versie van unieke opera gecomponeerd door Karsten Fundal en Efterklang met teksten van Ursula Andkjær Olsen.

Efterklang’s carrière omspant inmiddels meer dan vijftien jaar aan pure kwaliteits indie van het hoogste niveau. Na vier succesvolle albums is ‘Leaves, the colour of falling’ hun eerste ‘opera’, gezamenlijk gecomponeerd met de Deense componist Karsten Fundal: geïnspireerd op het leven van een groep mensen in een bunker onder Kopenhagen. Deze uit de Koude Oorlog stammende bunker vormt tevens het decor voor het stuk. Samen met The Happy Hopeless Orchestra wordt de bunker middels speciale visuals naar Cross-linx verplaatst. Efterklang speelt in een elf-persoons bezetting met als speciale gast de 71-jarige Wagner-zangeres Lisbeth Balslev.

My Brightest Diamond
Het project van de klassiek geschoolde Shara Worden raast maar door. Zonder de mogelijkheid er labels op te plakken switcht de zangeres met het grootste gemak van opera naar een marching band processie en van kleine singer-songwriterliedjes tot grootse indie-composities. Begin 2017 verschijnt het volgende album van de band rondom de Amerikaanse zangeres en zeker is dat het weer een vernieuwend werk wordt dat bruggen slaat tussen vele genres. Met een fanbase van Sufjan Stevens tot Bon Iver weet je dat je het met de kwaliteit van My Brightest Diamond wel goed zit.

DM Stith, Shara Worden, Padma Newsome & Unremembered Orchestra
Na haar betoverende debuut ‘Penelope’ is de Amerikaanse componiste Sarah Kirkland Snider terug met een nieuw project. Met Unremembered schreef ze opnieuw een meesterwerk: beoordeeld door Pitchfork met een 7,5. Cross-linx presenteert vol trots de Europese première. Dit stuk is geïnspireerd op de gedichten en illustraties van Nathaniel Bellows. Met in gedachten de stemmen van zangeressen DM Stith, Padma Newsome en Shara Worden ging de veelgeprezen Amerikaanse componiste aan de slag. Resultaat is een liedcyclus die verhaalt over een kinderleven op het platteland van Massachusets. De onderliggende angst en op de loer liggende geesten uit de gedichten van Bellows zijn onmiskenbaar aanwezig in de betoverende stukken van Kirkland.

DM Stith
David Michael Stith alias DM Stith had na een aantal mislukte pogingen in verschillende muzikale projecten de hoop eigenlijk wel opgegeven. Dat er toen toch het betoverende debuutalbum ‘Heavy Ghost’ is verschenen hebben we voornamelijk te danken aan zijn vrienden Shara Worden (My Brightest Diamond) en Sufjan Stevens. . De singer/songwriter uit Brooklyn blinkt uit in een uitermate creatieve samensmelting van gitaarliedjes en ontregelende elektronica die de luisteraar beurtelings aangenaam streelt en weer op het verkeerde been zetEen nieuw album staat in de planning voor de zomer van 2016. Op Cross-linx heeft Stith een van de hoofdrollen in het Unremembered project.

Shara Worden
Shara Worden is natuurlijk het meest bekend als zangeres en frontvrouw van My Brightest Diamond. Eerder stal ze al de show op Cross-linx in een samenwerkingsproject met de prettig ontregelende blazers van de Detroit Party Marching Band. Haarliedjes en geluidscollages zijn het ene moment klein en intiem, en het volgende maniakaal en geëxalteerd. Op Cross-linx speelt Shara Worden met My Brightest Diamond, maar is ze ook te horen in het Unremembered project.

Padma Newsome
Newsome is een componist en multi-insturmentalist uit Mallacoota, Australië, die in zijn composities schakelt van folk naar avant-garde en van modern gecomponeerd naar pop en rock. Met The National-gitarist Bryce Dessner vormt hij tevens Clogs, een incidenteel bij elkaar komend gezelschap dat sinds 2001 vijf albums uitbracht. Newsome speelt mee met in het Unremembered project.

VanDryver
Na jaren van wachten, diverse projecten, EP’s, shows in het land en nog meer wachten, ziet eindelijk het debuutalbum van VanDryver het licht. Een album om naar uit te kijken! Want met bijdragen van o.a. Binkbeats en producer Valgeir Sigurdsson (Bjork). In 2012 verscheen de band voor het eerst op ons netvlies. De combinatie van de klasse popliedjes van zanger Arjen van Wijk (My Beautiful Mess) met de arrangementen van de klassiek geschoolde saxofoniste Lotte Pen is betoverend. De songs zijn soms groots en orkestraal, maar kunnen ook klein en minimalistisch zijn.

James Oesi
De jonge Zuid-Afrikaanse contrabassist James Oesi begon zijn studie in Johannesburg maar wist al snel door vele prijzen en beurzen de hele wereld te bereizen. Een studiereis die voerde langs de conservatoria van Moskou en. New York om te eindigen met het beste solo examen van het jaar in en Den Haag. Sindsdien richt Oesi zich als één van de weinigen op een solo-carriere als bassist. Een uniek talent! Een stuk als ‘Failing: A very Difficult Piece for String Bass’ van Tom Johnson zou zomaar z’n lijflied kunnen zijn.

Programma onder voorbehoud.

Website Cross-linx

 

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and ticketmaster.nl

Cross-linx is a varied evening filled with unexpected connections between composed ‘new’ music and artists of the avant-garde pop scene. The festival does not only go off the beaten track figuratively, but also presents this musical adventure in unexpected places within the concert hall.

The following acts are confirmed:
Molino
Perforator
Bram Stadhouders
Matteo Mijderwijk
Jerboah
Ane Brun & Zapp4
Efterklang & The Happy Hopeless Orchestra: ‘Leaves’
My Brightest Diamond
DM Stith
Shara Worden
Padma Newsome & Unremembered Orchestra
Vandryver
James Oesi

The confirmed acts are with reservation