Ensemble Insomnia, Rudie Mahal, e.a.

Ensemble Insomnia, Rudie Mahal, e.a.

UiTEiNDEN

Ensemble Insomnia, Rudie Mahal, e.a.

UiTEiNDEN

  • Maandag 30 december 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 30 december 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

De avond wordt geopend door Ensemble Insomnia o.l.v. Ulrich Pöhl. Het ensemble speelt  ‘Symphonie Déchirée’, een intrigerend werk van de Franse componist Luc Ferrari. Ferrari – oorspronkelijke componist van elektro-akoestische werken – is een buitenbeentje in de klassiek hedendaagse traditie. In zijn ‘verscheurde symfonie’ geeft Ferrari subtiel vorm aan harde maatschappijkritiek. We worden heen en weer geslingerd tussen afschuw en genot, realisme en abstractie, impulsiviteit en vormvastheid. Luc Ferrari was een van de belangrijkste Franse componisten van de 20ste eeuw, meedogenloos experimenteel en met een scherp gevoel voor humor. Misschien ook de enige naoorlogse klassieke componist die avantgarde-muziek combineerde met expliciete erotiek. Luc Ferrari was een van de eerste exponenten van de ‘musique concrète’: hij gebruikte omgevings- en natuurgeluiden in zijn composities, die hij zelf omschreef als ‘anekdotische muziek’ of ‘cinema voor het oor’.

Vervolgens is de vloer voor het trio Bert van Erk, Rudi Mahall en Steve Altenberg. De succesvolle carte blanche serie van bassist Bert van Erk (in café Alto) krijgt een voorlopig hoogtepunt met Rudi Mahall uit Berlijn. De fenomenale basklarinettist schitterde eerder in Grand met Aki Takase, Der Rote Bereich en Die Enttäuschung.

We sluiten de muzikale finale af met een all star-bezetting van het ICP Quintet waarin illustere figuren als Han Bennink en Guus Janssen opduiken.

Bezetting ICP Quintet: Ab Baars tenorsax, sopraansax, klarinet. Wolter Wierbos trombone. Guus Janssen: piano. Ernst Glerum: contrabas. Han Bennink: drums.

Georganiseerd in samenwerking met Stichting Jazz in Groningen