NTGent & Action Zoo Humain

NTGent & Action Zoo Humain

Onderworpen

NTGent & Action Zoo Humain

Onderworpen

  • Zondag 11 juni 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 11 juni 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Houellebecqs thematiek vertaald in spannend theater
“Ook in ‘Onderworpen’ is NTGent er briljant in geslaagd om de alomvattendheid van Houellebecqs thematiek in spannend theater te vertalen, wars van oordelen of complexe interpretaties. Zelfs met iets van lucht en lichtheid.” schreef Trouw in een viersterrenrecensie over ‘Onderworpen’.

Gent in Groningen 9 t/m 11 juni

Gent in Groningen 9 t/m 11 juni

NTGent houdt Groningen drie dagen lang in haar ban met spraakmakende voorstellingen en extra’s. Onder leiding van Johan Simons maakt het gezelschap voorstellingen die een spoor van bewondering nalaten. Ervaar zelf de veelzijdigheid en actualiteit van dit gezelschap onder het genot van Vlaamse gerechten en bier. Bekijk het volledige programma.

Diner

Diner

Voorafgaand aan de voorstelling, om 18:00 uur, is er een Vlaams buffet in de foyer van de Stadsschouwburg, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een kopje koffie of thee. Het diner is uitverkocht, maar er is ook stoofvlees met frieten en salade te koop in de het Theatercafé.

Passe-partout

Passe-partout

Boek voor de totaalervaring een voordelige passe-partout voor ‘Platform’ en ‘Onderworpen’ op 11 juni.

Extra informatie

Extra informatie

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Internationale Selectie: voorstellingen van internationaal befaamde theater- en dansmakers waarmee u zich in een andere wereld waant. Kijk hier voor alle voorstellingen uit de Internationale Selectie.

In ‘Platform’, de roman van Michel Houellebecq die in 2005 door Johan Simons op het toneel werd gebracht, wordt een westerse beschaving geschetst die hinkt op haar laatste benen. Een tijdperk is voorbij en daarmee ook de kans om nog gelukkig te worden. De vraag die restte was: wat nu? Houellebecqs meest recente roman ‘Onderworpen’ uit 2015 geeft hierop een antwoord. In deze toekomstfictie heeft de chaotische, neoliberale wereld van ‘Platform’ plaatsgemaakt voor een stabiel Frankrijk, geregeerd door de democratisch verkozen Moslimbroederschap. De prijs: de inperking van een aantal vrijheden, de onderwerping van de vrouw en de verwerping van de waarden van de Verlichting. François, het hoofdpersonage, vindt het allemaal wel best. Hij hoopt op een nieuwe kans om gelukkig te worden. Ook in de liefde. Voor de regie van ‘Onderworpen’ slaat Johan Simons de handen ineen met Chokri Ben Chikha van het Gentse Action Zoo Humain, collectief van performers en onderzoekers met verschillende etno-culturele achtergronden.

De herneming van het succesvolle ‘Platform’ (met dezelfde cast als ‘Onderworpen’) is op eveneens 11 juni te zien op te zien in de Stadsschouwburg Groningen.

“Ook in Onderworpen is NTGent er briljant in geslaagd om de alomvattendheid van Houellebecqs thematiek in spannend theater te vertalen, wars van oordelen of complexe interpretaties. Zelfs met iets van lucht en lichtheid.”

★★★★ Trouw

“Het moment waarop Van Watermeulen de islam als verlossing beschouwt, vertolkt hij knap als in een klassieke tragedie. In een enkele scène wordt de westerse christelijke cultuur failliet verklaard.”

Lees de volledige recensie hier.

★★★ NRC

“Hoogtepunt is een scène waarin de tot islam bekeerde rector (fascinerend gespeeld door Mourade Zegeunadi) Francois de vraag stelt wat voor man hij wil zijn.”

Lees de volledige recensie hier.

★★★ De Volkskrant

”De voorstelling maakt op leuke en ontregelende wijze gebruik van muziek, van een ringtone van ‘La Marseillaise’ tot een plotseling intermezzo van one-hit wonder Hanson.”

★★★ Theaterkrant

“Onderworpen is zo’n voorstelling die onder je kleren kruipt en de dag nadien nog nazindert. Aan zo’n theaterervaring onderwerpen wij ons met plezier.”

Lees de volledige recensie hier.

De Standaard

”NTGent heeft deze theaterbewerking slim aangepakt. De timing is ook perfect: geen beter moment om na te denken over het toekomstige Frankrijk dan vlak voor de Franse presidentsverkiezingen. Bovendien sluisde NTGent de regie door naar Action Zoo Humain, het gezelschap rond de broers Ben Chikha. Een kolfje naar hun hand, aangezien ze erom bekendstaan interculturele vraagstukken bespreekbaar te maken.”

Het Nieuwsblad

tekst: Michel Houellebecq, regie: Johan Simons en Chokri Ben Chikha, spel: Steven Van Watermeulen, Sara de Bosschere, Marijke Pinoy, Zouzou Ben Chikha en Mourade Zeguendi.