Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Sjostakovitsj: symfonie nr.7

Noord Nederlands Orkest

Sjostakovitsj: symfonie nr.7

  • Donderdag 24 april 2025
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 24 april 2025
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Chef-dirigent Eivind Gullberg Jensen dirigeert een van de hoogtepunten van dit Noord Nederlands Orkest-seizoen: de Zevende Symfonie van Dmitri Sjostakovitsj. Dit in alle opzichten extreme werk ontstond in 1942, onder bizarre omstandigheden. Duitsland belegerde Leningrad en tienduizenden Russen waren door Stalin als kanonnenvlees naar het front gestuurd. Maar de mobilisatie bleef Sjostakovitsj bespaard: hij moest het moreel van het Russische volk hoog houden met muziek.

Sjostakovitsj voltooide het stuk terwijl de kogels hem bijna letterlijk om de oren vlogen. Het werd zijn spectaculairste, maar ook meest verguisde symfonie. Voor de Russen in oorlogstijd was het een aangrijpend symbool van nationale trots en verzet. Aanvankelijk was het ook een succes in het westen, waar de partituur op microfilm was aangeleverd. Maar sommige westerse critici beschuldigden Sjostakovitsj van sensatiezucht en noemden het ‘muziek bij een goedkope oorlogsfilm’. Later bleek echter dat de symfonie niet alleen een aanklacht tegen het fascisme was, maar ook een heimelijk protest tegen Stalin. Het maakte de muziek op slag weer interessant. Kom en oordeel zelf!

Alleen geplaceerde zitplaatsen beschikbaar

Inleiding

Voorafgaand aan dit concert is er een inleiding. Aanvang 19.00 uur. Kaarten à € 5,- kun je toevoegen aan je bestelling of hier apart bestellen als je al kaarten hebt.

The Mix – à la carte menu

Kom lekker eten in ons à la carte restaurant The Mix in De Oosterpoort. Geniet van heerlijk eten, een gezellige sfeer en muziek onder één dak en je bent altijd op tijd in de zaal.

Bekijk menu en reserveer