Kapok – GEANNULEERD

Kapok – GEANNULEERD

De Spieghel, Peperstraat 11

Kapok – GEANNULEERD

De Spieghel, Peperstraat 11

  • Donderdag 17 april 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 17 april 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Kaartverkoop: kassa De Oosterpoort, Tromspingel 27 (ma t/m za: 12.00 tot 18.00 uur) & website De Oosterpoort

Kapok in English

Kapok in English

Kapok is a young, unusual trio. The band combines elements from different genres and traditions: the phrasing and harmonies of jazz, the stage energy and compact sizes of pop and funk, the grooves and percussion instruments from roots music and the interaction and abstract sound combinations from free improvisation. The instruments are also unusual – a basic instrument is missing, the drum kit is self-assembled and the melody-instrument is the hornet, with its classical tradition. Since the release of their debut album ‘Flatlands’ (recorded and released at Kytopia) the band has performed almost a hundred concerts in Holland and abroad, they were awarded with the prize for Best Group in the prestigious Dutch Jazz Competition, and they won the European Jazz Competition 2013. February 7th their second album ‘Kapok’ was released. Their debut album had a spacious and dreamy atmosphere, however its successor is a propelling instrumental record with influences from roots, indie rock and free jazz with a large role for improvisation.

 

Let op: uitsluitend vrije staplaatsen.

Kapok is een jong, ongewoon trio. De band combineert elementen uit verschillende genres en tradities: de frasering en harmonieën van de jazz, de podiumenergie en compacte vormen van pop en funk, de grooves en percussieinstrumenten uit rootsmuziek en de interactie en de abstracte geluidencombinaties uit de vrije improvisatie. Ook het instrumentarium is ongewoon – een basinstrument ontbreekt, de drumkit is zelf samengesteld en het melodie-instrument is de hoorn, met zijn klassieke traditie.

Sinds het uitbrengen van debuutalbum ‘Flatlands’ (opgenomen en uitgebracht bij Kytopia) speelde de band bijna honderd concerten in binnen- en buitenland, werd bekroond met de prijs voor Beste Groep in de prestigeuze Dutch Jazz Competition, en won de European Jazz Competition 2013. Op 7 februari veerscheen het tweede album ‘Kapok’. Waar het debuutalbum een ruimtelijke, dromerige sfeer heeft, is de opvolger een stuwende instrumentale liedjesplaat geworden met invloeden uit roots, indierock en freejazz waarbij improvisatie een grote rol speelt.

“Veel artiesten beginnen te stotteren bij de vraag wat hen onderscheidt van anderen, maar bij het trio Kapok is dat zonneklaar.” Jan Jasper Tamboer, DVHN. Lees hier het volledige interview.

“Het trio met hoornist – en voormalige rechterhand van Kyteman – Morris Kliphuis als bekendste muzikant won in 2012 weliswaar de Dutch Jazz competition en afgelopen jaar ook nog eens de internationale equivalent, de European Jazz Competition 2013, maar is allerminst een doorsnee jazzgroep.”
Lees hier de hele recensie van Lust For Life door Peter Bruyn

In een interview met NRC: “Een buitelend frisse versmelting van ruimte en fantasie met een bijzonder instrumentarium. Het samenspel van hoorn, gitaar en drums is in melodie verbonden met ritmische luciditeit.”

“Alles aan de muziek van het Utrechtse trio Kapok klinkt fris, onbevangen en anders dan gebruikelijk” 

Lees de volledige recensie.

★★★★ Albumrecensie Volkskrant

“Fris en onbevangen slaat het trio een brug tussen pop, indierock en jazz, in een bezetting die op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk is.”

Lees de volledige recensie.

★★★★ Albumrecensie Jazzenzo.nl

“Vanuit een avontuurlijke impro-blik op muziek lopen de sferen uiteen van jazz, rock en indie tot klassiek, americana en ‘afrikana’. Maar wat dit ‘unusual jazz trio’ – zoals het zichzelf noemt – bij elkaar houdt is de dynamiek die we kennen van het Kyteman Orchestra: van fluisterzacht en compact tot groots en orkestraal.”

Lees hier de volledige recensie

★★★★ Albumrecensie Dagblad van het Noorden