Het Nationale Ballet (Junior Company)

Het Nationale Ballet (Junior Company)

Unboxing Ballet 2

Het Nationale Ballet (Junior Company)

Unboxing Ballet 2

 • Woensdag 18 maart 2020
 • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
 • 18.15 uur: Stadsschouwburg gaat open
 • 18.30 uur: Aanvang openbare les (kaartje nodig)
 • 19.30 uur: Aanvang voorstelling
 • 19.55 uur: Eerste pauze
 • 20.50 uur: Tweede pauze
 • 21.30 uur: Einde voorstelling
 • (Tijden onder voorbehoud)
 • Woensdag 18 maart 2020
 • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
 • 19:30 start of event
 • (Times are subject to change)

In verband met de opgelegde maatregelen van het kabinet rondom het coronavirus is deze voorstelling helaas geannuleerd. We weten op dit moment nog niet hoe de afhandeling zal vergaan. Zodra daarover meer bekend is, nemen we per mail contact met je op.

Na het grote succes vorig jaar komt de Junior Company met het vervolg op Unboxing Ballet. De jonge toptalenten van Het Nationale Ballet maken hierin opnieuw een reis door de balletgeschiedenis en dansen werk van toonaangevende choreografen.

Openbare les

Openbare les

Om 18:30 uur kun je de openbare les van de dansers bekijken vanuit de zaal. Je krijgt hierbij achtergrondinformatie over de Junior Company en het programma. De les vindt plaats op het toneel en duurt een half uur. Kaarten à € 2,75 kun je meebestellen bij je bestelling of apart bestellen wanneer je al kaarten hebt.

Van balletklassiekers tot nieuwe creaties

Unboxing Ballet 2 combineert zo de drie pijlers van Het Nationale Ballet-repertoire: het klassieke en eeuwig mooie negentiende-eeuwse ballet erfgoed, hoogtepunten uit het twintigste-eeuwse ballet en opwindende nieuwe creaties, van dansmakers die momenteel internationaal de toon aangeven.

Jong toptalent

Op het programma staat onder meer het onvolprezen In and Out van Hans van Manen en de wereldpremière van de jonge succesvolle Charlotte Edmonds. Daarnaast danst het jonge toptalent nog de Valse Fantaisie van George Balanchine, Ballet 101 van Eric Gauthier en Concerto van Kenneth MacMillan.

Hans van Manen In and Out

Hans van Manen maakt dans in de meest pure en heldere vorm. Het decor van In and Out bestaat uit drie kasten, waarin en waaruit twaalf dansers voortdurend verdwijnen en verschijnen. Het ene moment proppen ze zich met z’n allen in één kast, het volgende verdelen ze zich kruipend en klimmend over de drie kasten. Om daarna weer het hele toneel te bestormen. De sfeer is speels, licht en sexy. De muziek van zangeres Nina Hagen voegt er heel geraffineerd, ook venijn en agressie aan toe.

George Balanchine Valse fantaisie

George Balanchine componeerde Valse Fantaisie (1967) op vier verschillende composities van Mikhail Glinka. De muziek, grofweg vergelijkbaar met de walsen van Frederic Chopin, is snel en licht. Toch werd het in de volksmond ‘de melancholische wals’ genoemd. In deze choreografie bewegen de danseressen voortdurend en wervelend om één mannelijke danser heen.

Eric Gauthier Ballet 101

Ballet 101 van Eric Gauthier is een solo voor een jongen over de balletposities, die tegelijk heel grappig maar ook technisch heel uitdagend is. Eric Gauthier gebruikt de basisposities van het klassieke ballet als startpunt voor een humoristische ‘crash course’. In het eerste deel van zijn choreografie toont hij ze in de gebruikelijke volgorde. Daarna mixt hij ze met een flinke knipoog door elkaar, uitmondend in een verrassend einde.

Kenneth MacMillan Concerto

Kenneth MacMillan (1929-1992) gebruikte voor Concerto een compositie van Sjostakovitsj. Dit uitbundige tweede pianoconcert schreef de componist voor de 19e verjaardag van zijn zoon. In elk deel van het driedelige Concerto danst er een ander solistenpaar. De Junior Company zal de beroemde Pas de Deux uit het lyrische middendeel dansen.

”Geknipt voor jong publiek, geestig en swingend. Dat geldt voor het hele programma waarin op slimme wijze klassiek ballet en moderne varianten worden afgewisseld.”

Theaterkrant

”De ingenieuze combinaties van spitzenwerk, duizelingwekkende draaiingen sprongenseries vergen zichtbaar veel van de danser.”

Het Parool

In and Out Choreografie: Hans van Manen / Muziek: Laurie Anderson, Nina Hagen / Kostuum en decor: Keso Dekker / Licht: Jan Hofstra

Valse Fantaisi Choreografie: George Balanchine / Muziek: Mikhail Glinka (‘Valse Fantaisie in B mineur’) / Kostuum: Oliver Haller / Licht: Wijnand van der Horst

Ballet 101 Choreografie: Eric Gauthier / Muziek: Jens-Peter Abele / Kostuums en licht: Eric Gauthier

Concerto Choreografie: Sir Kenneth MacMillan / Muziek: Dmitri Shostakovich (‘pianoconcert nr.2’)

WP Choreografie: Charlotte Edmonds /Kostuum: Oliver Haller / Licht: Wijnand van der Horst

The Junior Company has became a fixture in the Dutch theatre firmament. This season they’ll come to Stadsschouwburg Groningen to showcase a cross-section of the ballet repertoire. Unboxing Ballet 2, with creations of Hans van Manen and other leading choreographers, is sure to delight both die-hard dance fans and first-time audiences.

Triptych

Unboxing Ballet 2 combines the three cornerstones of the Dutch National Ballet repertoire: the classical and ever-popular nineteenth-century ballet tradition, highlights of twentieth-century ballet, and exciting creations by choreographers who are blazing new trails around the world. This kaleidoscopic triptych takes you on a virtual journey through the history of ballet, guided by the gifted young dancers of the Junior Company.

Hans van Manen

At the time of publication the full programme of Unboxing Ballet 2 is still to be confirmed, but we can already promise an exclusive Junior Company première of Hans van Manen’s peerless In and Out, declared ‘a direct hit’ by dance critics.