De Salon

De Salon

Chianti Ensemble & Vincent van Warmerdam

De Salon

Chianti Ensemble & Vincent van Warmerdam

  • Zondag 11 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 15:00 uur: start programma
  • 17:30 uur: einde programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 11 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 15:00 start of event
  • (Times are subject to change)

De Salon is een huiskamerconcert en talkshow ineen. De Kleine Zaal van De Oosterpoort wordt omgetoverd tot een sfeervol ingerichte huiskamer, waar gerenommeerde musici de mooiste klassieke werken vertolken en onze presentator in gesprek gaat met een boeiende gast. In februari ontmoet je de Nederlandse filmcomponist Vincent van Warmerdam en de vijf super getalenteerde musici van het Chianti Ensemble, dat op de drempel van een grote internationale doorbraak staat.  

Chianti Ensemble
Het Chianti Ensemble ontstond tijdens een tournee door de gelijknamige, wijn- en zonovergoten Toscaanse regio. Sindsdien komen de vijf jonge, prijswinnende muzikale beloftes – Shin Sihan (viool), Yamen Saadi (viool), Takehiro Konoe (altviool), Alexander Warenberg (cello) en Nathalia Milstein (piano) – geregeld samen. Tijdens deze editie van De Salon spelen ze het Pianokwintet in E van de Oostenrijks-Amerikaanse componist Erich Wolfgang Korngold en het Tweede Pianokwintet in c  van Fransman Gabriel Fauré. Beide werken werden geschreven in 1921, vlak na de Eerste Wereldoorlog, een periode waarin de traditionele tonaliteit steeds vaker werd verlaten. Hoewel ze gelijktijdig zijn ontstaan, zijn beide stukken verschillend van stijl. Korngolds pianokwintet is een jeugdwerk, terwijl Fauré dit kwintet aan het einde van zijn leven schreef.

Vincent van Warmerdam
Korngold begon zijn loopbaan in Europa, maar werd vooral beroemd vanwege zijn filmmuziek in Hollywood. Dat is tevens de brug naar de gast die wij bij deze editie van De Salon mogen begroeten: de Nederlandse schrijver, theatermaker en filmcomponist Vincent van Warmerdam. In 1972 sluit hij zich met zijn twee oudere broers Alex en Marc aan bij het legendarische Hauser Orkater, later voortgezet in De Mexicaanse Hond en Orkater. De jaren daarna groeit Van Warmerdam uit tot gelauwerd componist van theater- en filmmuziek. In 1992 wordt hij uitgeroepen tot Europees filmcomponist van het jaar voor De Noordelingen en in 2007 wint hij een Gouden Kalf voor Kicks. Daarnaast schrijft hij de muziek voor de voor een Gouden Palm genomineerde film Borgman en de veelgeprezen documentaireseries Schuldig en Klassen.

Presentator Pieter van der Wielen
Pieter van der Wielen presenteert deze editie van De Salon. Van der Wielen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt sindsdien als radio- en televisiepresentator bij diverse media. Je kunt hem kennen van o.a. het programma Nooit Meer Slapen, Met het Oog op Morgen, Goudzoekers en Op1.

Bekijk hier het volledige programma.

Ben je SPOT member? Dan krijg je 50% korting op de entreeprijs. Kijk voor de aanbieding in SPOT magazine 5.