De Salon met Chianti Ensemble & Vincent van Warmerdam

De Salon met Chianti Ensemble & Vincent van Warmerdam

Blog

Door SPOT magazine

Muziek en verhalen in de huiskamer van SPOT

De Salon is een huiskamerconcert en talkshow ineen. Tijdens deze editie gaat presentator en gastheer Pieter van der Wielen in gesprek met de bekroonde Nederlandse filmcomponist Vincent van Warmerdam, die de muziek schreef voor o.a. de film Borgman en de veelgeprezen documentaireseries Schuldig en Klassen. Tussendoor hoor je werk van Korngold en Fauré, gespeeld door de vijf supergetalenteerde musici van het Chianti Ensemble.

Yoram Ish-Hurwitz, programmeur klassiek, over De Salon
“In deze editie van De Salon laat het verrukkelijke Chianti Ensemble van zich horen. Ik heb de vijf musici vorig jaar op Oranjewoud Festival gevraagd en was toen verbluft door hun voortreffelijke spel. De twee werken die zij vertolken, zijn ongeveer gelijktijdig geschreven maar ook heel verschillend. Fauré begint dromerig, kabbelend, maar wordt al snel zeer expressief. Het is de muziek van een componist die al een leven achter zich heeft en waar je niet anders dan van kunt genieten.

Maar dan Korngold! Met jeugdige bravoure sleept hij de luisteraar mee langs allerlei muzikale kronkelpaden. Het ene moment klinkt het briljant, het andere verstild en intiem om dan plotseling een passievolle wending te nemen. Geen muziek dus om je bij te vervelen en zeker niet als Chianti het speelt. Toch is Korngold om een heel andere reden beroemd geworden, namelijk Hollywood! Als twintiger werd hij daar gevraagd om filmmuziek te schrijven en de rest is geschiedenis. De componist beschouwde zijn filmpartituren als een opera zonder zang en gaf elke personage een eigen melodie mee. Volgens hem moest de muziek ook zonder film begrijpelijk zijn. Daarmee gaf hij filmmuziek een belangrijke impuls.

Dat is ook precies de reden waarom ik Vincent van Warmerdam als gast hebben uitgenodigd. Hoe kijkt een van de meest gelauwerde Nederlandse filmcomponisten aan tegen Korngolds muziek? Wat inspireert hem zelf bij het componeren? Gastheer Pieter van der Wielen gaat met hem in gesprek, waardoor je niet alleen kunt wegdromen op prachtige muziek, maar ook een glimp meekrijgt van de magische wereld van de film.”

De Salon