Toneelgroep Amsterdam

Toneelgroep Amsterdam

De Meiden

Toneelgroep Amsterdam

De Meiden

  • Zaterdag 7 januari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 7 januari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Controversiële en visionaire regisseur Katie Mitchell
“Baanbrekend en briljant”, schreef The Guardian over de controversiële en visionaire Britse toneel-, opera- en filmregisseur Katie Mitchell. Met De meiden raakt Mitchell, zeventig jaar na de eerste opvoering, de politieke thema’s van nu: gender, migratie en macht. Het resultaat is een onontkoombare thriller. De Poolse zussen Claire en Solange werken al meer dan tien jaar als dienstmeid bij een rijke mevrouw in het Westen. Elke avond voeren ze in haar afwezigheid een rollenspel op waarin ze om de beurt hun mevrouw spelen. Ze nemen zich voor om haar te vermoorden en eindelijk hun waardigheid en vrijheid terug te winnen. Wat ooit ontstond als onschuldige fantasie, wordt stilaan bittere ernst. Fantasie en werkelijkheid raken met elkaar verstrengeld. De afloop is fataal.

Inleiding om 19.15

Inleiding om 19.15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling of apart via de link.

 

Bartalk

Bartalk

Na afloop van alle voorstellingen uit de Internationale Selectie is er een gratis Bartalk in de foyer, een informeel gesprek met een maker of kenner over de voorstelling.

Blog

Blog

Demi Wester is naar Amsterdam geweest om een blog te schrijven over de voorstelling. Lees haar (Engelse) blogpost hier!

Extra informatie

Extra informatie

Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de Internationale Selectie: voorstellingen van internationaal befaamde theater- en dansmakers waarmee u zich in een andere wereld waant. Kijk hier voor alle voorstellingen uit de Internationale Selectie.

“Zo gejaagd en snel, zo vol woede en angst, zoveel poets- en omkleedhandelingen – het is verbijsterend (…) slaan de koninginnen van Toneelgroep Amsterdam zich er glansrijk doorheen.”

★★★★ Trouw

”Dat De Meiden desalniettemin imponeert, is te danken aan het spel van Heebink en Nietvelt. De eerste slim, superieur, dwingend; de tweede aldoor redderend, slovend. Ze dragen jasschorten met bloemmotief, maar kleedt Heebink zich eenmaal als Madame in scharlakenrood of sneeuwwit, compleet met rigide veterkorset en hoge hakken, dan is zij een oogverblindende vrouw.”

★★★★ NRC

‘Spelen in een voorstelling van Mitchell is precisiewerk: als in een choreografie bedenkt ze elke handeling en legt ze alles vast. Chris Nietvelt en Marieke Heebink beheersen dat uitstekend, ze spelen hun rol vol emoties, strijdlust, wanhoop en overgave. De meiden is een weergaloos samenspel in een verrassend heldere, actuele regie.’

★★★★ Parool

”Een prachtrol van Thomas Cammaert, die iedere beweging en snauw van zijn monsterlijke personage volmaakt weet te timen.”

★★★ Theaterkrant

“In de prachtige dodendans van Claire en haar zus en collega Solange trekt in hun fantasie een stoet van horigen voorbij – niet verslagen of gedienstig, maar ‘wild, vrij, en vol van geluk’.”

★★★ De Volkskrant

“Als er iets opvalt aan de nieuwste voorstelling van Toneelgroep Amsterdam, dan is het wel dat we hier in Nederland toch echt in onze handjes mogen knijpen als het om de kwaliteit van ons toneel gaat.”

★★★ Telegraaf

”The acting of Marieke Heebink and Chris Nietvelt was also really impressive. They managed to create a constant tension between their two characters throughout the whole play. You keep on wondering how far these characters will go in real life as well as in their imagination. This tension made that I was really eager to keep on watching.”

Studievereniging IK – Demi Wester

tekst: Jean Genet, regie: Katie Mitchell, spel: Thomas Cammaert, Marieke Heebink, Chris Nietvelt, muziek: Paul Clark