Matt Simons, Chris Ayer,

Matt Simons, Chris Ayer,

Jack Savoretti e.v.a. Songbird Sessions

Matt Simons, Chris Ayer,

Jack Savoretti e.v.a. Songbird Sessions

  • Zaterdag 6 december 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 6 december 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Kaartverkoop: kassa De Oosterpoort, Tromspingel 27 (ma t/m za: 12.00-18.00 uur) & website De Oosterpoort, Plato en ticketmaster.nl

Songbird Sessions

Songbird Sessions

Let op: vrije zitplaatsen.

Het Songbird Festival slaat zijn vleugels uit en verlaat na de komende editie in de Doelen op 22 en 23 november zijn Rotterdamse nest. Onder de noemer ‘Songbird Sessions’ doet een aantal singer-songwriters verschillende intieme locaties in het land aan in december. In Groningen spelen drie upcoming internationale singer-songwriters (Jack Savoretti, Matt Simons en Chris Ayer), aangevuld met lokale acts (Sascha Elisah, Swinder (solo), Martyn Ell, Anthony’s Putsch en Swoolish).

Bekijk de timetable

The Songbirds:

Als tiener schreef Jack Savoretti al fanatiek gedichten. Toen zijn moeder hem een gitaar gaf werden deze gedichten liedjes. Zijn romantische nummers werden al gebruikt in series als One Tree Hill en Grey’s Anatomy en hij wordt vergeleken met namen als Simon & Garfunkel en Bob Dylan. Hij tekende een deal bij BMG en zijn nieuwe album moet begin 2015 verschijnen. “The heartbeat of the album is rhythm. It’s all about groove, drums and bass.”

Matt Simons uit New York vergaarde bekendheid in Nederland toen zijn song ‘With You’ werd gebruikt tijdens een veelbesproken scène in onze soap der soaps: Goede Tijden, Slechte Tijden. ‘With You’ groeide uit tot 3FM Megahit en schopte het tot de top 10 van de Single Top 100. Over zijn laatste album ‘Pieces’ zegt Matt Simons: “Ik maak geen muziek voor in de club. Ik maak songwriter muziek. Het zal nooit een David Guetta of Armin van Buuren liedje worden. It’s gonna be me.” (Nu.nl).

Chris Ayer is een singer-songwriter uit Brooklyn, New York. In 2006 won Ayer de John Lennon Songwriting Contest in de categorie folk met het liedje ‘Evaporate’. In 2013 tekende hij een deal bij Sony en verscheen zijn album ‘The Noise’. Dit album schopte het tot de zesde plek in de singer-songwriter charts op iTunes.

Ze trok voor een jaar naar Nashville, Tennessee (het mekka voor de liefhebbers van country) maar Sascha Elisah is terug op Nederlandse bodem. Naar eigen zeggen is ze teruggekomen met een meer eigen, echtere sound dan voorheen. Ze is nog steeds jong, ontwapenend en betoverend met alleen haar stem en een gitaar.

Swinder (solo) is het Groningstalige geestes- dan wel zorgenkind van singer-songwriter Bas Schröder. Zwalkend tussen melancholieke popliedjes en up-tempo Folk-rock maakt hij sinds de nazomer van 2012 de Groninger kroegen onveilig, vaak begeleid door drummer, bassist en toetsenist. De eerste single ‘Noar Stad’ gooit hoge ogen op diverse regionale radiozenders, binnen maar ook buiten het dialectcircuit.

Martyn Ell staat middenin het studentenleven en dat hoor je terug in zijn liedjes. Zijn teksten gaan over tripjes naar het buitenland, de omgang met vrouwen en de wereld ontdekken. Zijn nieuwe single ‘The Bus’ verscheen onlangs en laat een luchtige en humoristische kant van de 22-jarige singer-songwriter zien.

Anthony’s Putsch maakte een vliegende start. De single ‘The Worst Day’ werd veelvuldig gedraaid door Frits Spits en Hans Schiffers op Radio 2.  Daarnaast werd er veel live gespeeld, onder meer op het Bevrijdingsfestival, Eurosonic en Noorderzon. In februari 2014 zag de EP ‘Happiness and Other Woes’ het levenslicht.  Een intrigerende verzameling van onconventionele popliedjes, over kinderlijke vreugde, vergeten verjaardagen en koude voeten.

De DJ-act Swoolish is ontstaan vanuit de behoefte naar muziek uit vervlogen romantische tijden. De plaatjes worden gedraaid vanuit een mini woonkamer en vanaf een kitsche rode barokke bank. Swoolish creëert vanuit haar boudoir een bijzondere en zwoele sfeer met warme klanken van oude cool- en latinjazz, rhythm & blues, bossanova, mambo exotica en oude filmmuziek gedraaid op oud krakerig vinyl.

“Catch & Release is een mooie plaat vol eerlijke liedjes met de heerlijk voortkabbelende titeltrack als prijsnummer.”

Lees hier de volledige albumrecensie

★★★★ Albumrecensie Soundz (John den Braber)