Nationale Ballet

Nationale Ballet

Beautiful Balanchine

Nationale Ballet

Beautiful Balanchine

  • Zaterdag 20 mei 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 20 mei 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Meesterlijke balletten op livemuziek
Het Nationale Ballet is de belangrijkste Europese schatbewaarder van het werk van de grootste choreograaf van de twintigste eeuw: George Balanchine (1904-1983). In ‘Beautiful Balanchine’ ziet u vier van zijn meesterwerken, waarvan er drie staan op muziek van Stravinsky, met wie de choreograaf van jongs af aan een nauwe band had. Dat resulteerde bijvoorbeeld in het briljante ‘Violin Concerto’, dat Balanchine in 1972 maakte ter nagedachtenis aan de componist. Zelden vormden muziek en choreografie zo’n eenheid.

Extra informatie

Extra informatie

Kaartverkoop voor dit concert/deze voorstelling start wo 8 juni (exclusief Agenda-abonnees) en ma 13 juni (voor iedereen).

Violin Concerto – Igor Stravinsky, Concert voor viool en orkest in D, met Isabelle van Keulen (viool)
Isabelle van Keulen (viool) hecht sinds haar doorbraak in 1984 – met het winnen van de Young Musician of the Year Competition –grote waarde aan haar muzikale veelzijdigheid. Dit komt onder andere tot uiting in het feit dat zij niet alleen viool, maar met evenveel engagement ook altviool speelt. Wat ze ook doet, de drang naar eerlijk musiceren komt voor Van Keulen op de allereerste plaats, een uiterst gewetensvolle en waarheidsgetrouwe interpretatie van de muzikale partituur staat bij haar hoog in het vaandel. Van Keulen was jarenlang artistiek directeur van het Delfts Chamber Music Festival en het Norwegian Chamber Orchestra , is professor aan de Hochschule van Luzern en nam met Hannes Minnaar alle Beethovensonates voor viool en piano op. Tussendoor speelt ze ook nog tango en is jurylid van Maestro.

‘Vaart en dynamiek kenmerken dit briljante Tsjaikovski-divertissement.’

de Volkskrant over ‘Theme and Variations’

‘Meteen na afloop wilde ik het ballet opnieuw zien: de rijkdom aan geniale vondsten is nauwelijks in één keer te vatten.’

Trouw over ‘Violin Concerto’

Theme and Variations (muziek: Tsjaikovski) Apollon musagète (muziek: Stravinsky) Tarantella (muziek: Stravinsky) Violin Concerto (muziek: Stravinsky) muzikale begeleiding: Het Balletorkest

Masterly ballets to live music
The Dutch National Ballet is the most important European treasurer of work by the grandest choreographer of the twentieth century: George Balanchine (1904-1983). ‘Beautiful Balanchine’ presents four of his masterpieces, of which three to music by Stravinsky, with whom the choreographer held a close tie of friendship from childhood. This resulted, for example, in the brilliant ‘Violin Concerto’, which Balanchine created in 1972 in memory of the composer. It is rare for music and choreography to be as united.