London Philharmonic Orchestra

London Philharmonic Orchestra

Wereldorkest speelt Beethoven

London Philharmonic Orchestra

Wereldorkest speelt Beethoven

  • Dinsdag 17 februari 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 17 februari 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Beethoven: Ouverture Leonore /  Beethoven: Pianoconcert nr. 3  / Beethoven: Symfonie nr. 7
dirigent: Marin Alsop ∙ piano: David Fray

Dit concert is onderdeel van onze Wereldsterren. Ook dit seizoen is programmeur erin geslaagd om de wereldtop van de klassieke muziek naar De Oosterpoort te halen.

Dit concert is onderdeel van onze Wereldsterren. Ook dit seizoen is programmeur erin geslaagd om de wereldtop van de klassieke muziek naar De Oosterpoort te halen.

> Bekijk het gehele programma

> Bekijk hier het programmaboekje

Wereldorkest speelt Beethoven
Het London Philharmonic Orchestra behoort net als het Koninklijk Concertgebouworkest en het Berliner Philharmoniker tot de allerbeste orkesten ter wereld. We zijn dan ook trots dat we de Britten in De Oosterpoort te gast hebben. Het orkest beweegt zich overigens niet alleen op de klassieke weg, maar verzorgde ook de muziek van bioscoophits als ‘Philadelphia’ en ‘The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring’ en zette werk van popgiganten Pink Floyd en Led Zeppelin op cd.
Belangrijke dirigenten als Adrian Boult, Bernard Haitink, Georg Solti en Kurt Masur stonden in eerdere jaren op de bok bij het London Philharmonic. Voor dit concert heeft het ensemble Marin Alsop als gastdirigent uitgenodigd. Bijzonder, want dirigeren – zeker op het allerhoogste niveau – geldt eigenlijk nog steeds als een mannenberoep. Alsop heeft echter sinds zij aan het roer staat bij The Baltimore Symphony Orchestra overtuigend een lans gebroken voor ‘de vrouwelijke dirigent’. In september
2013 leidde zij bijvoorbeeld als eerste vrouwelijke dirigent de BBC Last Night of the Proms. Voor Alsop telt er echter maar één ding: de muziek. Dat laat zij u horen tijdens dit avondje Beethoven, dat op voorhand een enerverende gebeurtenis belooft te worden. Zeker als u bedenkt dat de Amerikaanse het vak leerde van Leonard Bernstein, een groot Beethoven-expert. Opvallend is ook de solist, de jonge, eigenzinnige Franse pianist David Fray. Hij kruipt achter de vleugel tijdens het ‘Pianoconcert nr. 3’, een mijlpaal in Beethovens oeuvre. De piano krijgt de rol van een tragische held, die zijn gevoelens de vrije loop laat. Het sluitstuk van de avond, Beethovens ‘Symfonie nr. 7’, staat torenhoog op de lijst ‘populaire klassieke werken’.

World orchestra plays Beethoven
This evening of Beethoven with one of the world’s most important orchestras promises to be an exciting event. Amongst other things, you will be hearing the ‘Piano concert nr. 3’, a milestone in Beethoven’s oeuvre. He wrote the first two piano concerts with the memory of Mozart in mind; in the third the piano has a more individual tone. The instrument gets the role of a tragic hero, who lets his emotions run freely. Obviously Beethoven’s ‘Symphony nr. 7’ is one of the crown jewels of classical music.