LeineRoebana

LeineRoebana

Silenzio

LeineRoebana

Silenzio

  • Woensdag 1 februari 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 19.15 uur: Stadsschouwburg open
  • 19.45 uur: Aanvang publieksonthaal
  • 20.15 uur: Aanvang voorstelling
  • 21.20 uur: Einde voorstelling
  • (Tijden onder voorbehoud)

Dansgezelschap LeineRoebana komt naar Groningen met de dansvoorstelling SILENZIO, waarin de dansers één worden met de adem van de accordeon en het hart van de cello.

Dans en muziek

Dat stilte oorverdovend kan zijn, ervaren we allemaal in deze onheilszwangere tijden. Die stilte kan dreiging uitstralen of sereniteit. Wanneer we niet weten wat ons wacht, zijn we kwetsbaar. Hoe stilte kan worden omgezet in muziek – in daverende clusters, in uit het niets opduikende harmonieën en melodieën – is hoorbaar in de muziek voor cello en accordeon. Hoe stilte zich vertaalt in beweging – doorgaand, eruptief, direct emotioneel of visueel complex – tonen de dansers van LeineRoebana.

“Alle speelse bewegingserupties van de zeven andere dansers op het ruime podium, al het gegrom, gekras, gerochel en gezucht op snaren, knoppen, kleppen en toetsen, lijkt bijna drukte om niets, afgezet tegen het verstrijken van de tijd, de trage voetstap als metafoor voor een glimpje eeuwigheid. Juist dat contrast maakt Silenzio zo fascinerend.”

– De Volkskrant ★★★★

“De tijd schrijdt onmerkbaar voort in Silenzio van LeineRoebana, waarin de vertroosting of bedreiging van de stilte wordt omgezet in een waaier van muziek en driftige dansimpulsen.”

– NRC ★★★★

“LeineRoebana maakt beelden die stilmakend mooi zijn”

“Soms ben je stil omdat je niks wil zeggen, soms omdat je het niet weet. Soms raast alles in je hart en hoofd, en heb je de armen van een ander nodig om rust te kunnen vinden. Met dat gegeven wordt verschillende keren gespeeld.”

– Theaterkrant

Publieksonthaal

Een half uur voor aanvang van de voorstelling nodigt LeineRoebana je uit om kennis te maken met dansers, musici en choreografen voor een gratis inleiding in de zaal. Neem een kijkje in het maakproces en stel vragen aan de choreografen terwijl de dansers en musici zich op het toneel opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

Andrea Leine en Harijono Roebana

LeineRoebana, het moderne dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, neemt al meer dan 25 jaar een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse en internationale dans. Het choreografenduo ontwikkelde een uniek eigen dansidioom vanuit een nieuwe benadering van symmetrie, ritme en compositie. De wisselwerking tussen dans en muziek is de kern van hun werk. Hun muzikale voorkeur varieert van renaissance tot hedendaagse componisten en weerspiegelt hun zoektocht naar authenticiteit. Door zoveel mogelijk live muziek te gebruiken, vaak met composities in opdracht, verkennen ze de kracht van de dialoog tussen dans en muziek. Ze stonden eerder in de Stadsschouwburg met Smell of Bliss met violiste Liza Ferschtman, GhostTrack en Light met de Indonesische componist Iwan Gunawan.

concept en choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana | dans: Aika Goto, Kris Mohammed Adem, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Beneditta Crispiniano, Margarida Constantino, Inbar Elkayam |musici: Renée Bekkers (accordeon), Ketevan Roinishvili (cello) | repetitor: Michael Jahoda | lichtontwerp en toneelbeeld: Jeroen Smith | techniek: Barry van Rooijen, Oscar Bouwmans, Marc Joosem