Kayak

Kayak

+ support Lesoir

Kayak

+ support Lesoir

  • Donderdag 28 april 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 17:30 uur: Restaurant The Mix open
  • 20:00 uur: Start Programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Donderdag 28 april 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:00 start of event
  • (Times are subject to change)

In het voorjaar van 2022 neemt Kayak afscheid met een Europese tournee die de legendarische Nederlandse progressieve rockband ook in Groningen brengt. Daarmee komt er een eind aan een ongekend succesverhaal dat bijna vijftig jaar geleden begon.

In de eerste jaren van Kayak ontwikkelde de band al snel een eigen stijl van symfonische rock, waarbij de focus lag op de song in plaats van lang uitgesponnen solo’s en instrumentale stukken. Er volgden hoogstaande albums waarmee de groep ook internationaal hoge ogen gooide, zoals Royal Bed Bouncer (1975), The Last Encore (1976), Starlight Dancer (1977) en Phantom of the Night (1978) – met de hitsingle Ruthless Queen.

Out Of This World
In 2021 verscheen Out Of This World, het achttiende studioalbum van Kayak, dat zeventig minuten energiek en divers materiaal bevat. Nummers die Kayak’s brede muzikale horizon laten zien, terwijl ze nog steeds diep geworteld zijn in progrock. Bewegende ballads, avontuurlijke heldendichten, stevige rock en verfijnde melodieën – het is er allemaal, en meer. Precies waar Kayak al bijna vijftig jaar over gaat.

Aan elke reis komt een eind
En toch is er dan nu het besluit om te stoppen. Toetsenist/bandleider Ton Scherpenzeel zegt daarover: “Aan elke reis, hoe prachtig ook, komt een keer een eind. De rest van de band had nog best door willen gaan, en het spelen zelf vind ik ook nog altijd erg leuk. Maar er komt ontzettend veel (en steeds meer) bij kijken voor bands zoals wij om zo’n tour tot een goed einde te brengen en ik voel bij mezelf dat de rek er beetje uit is. En hoe jammer ook, ik wil liever te vroeg stoppen dan te lang doorgaan.”

Toch sluit de band niet uit voor speciale projecten of gelegenheden nog eens samen het podium op te stappen, maar in tourverband is het na het laatste concert in Oslo op 21 mei voorbij. De laatste show in Nederland is op 14 mei in De Vorstin te Hilversum; de plaats waar het in 1972 allemaal begon. Maar voor die tijd komt Kayak op donderdag 28 april afscheid nemen in Groningen.

Support
Lesoir is een Nederlandse progrockband die zich alweer een flink aantal jaren gewaardeerd weet bij de fijnproevers. Het vijfde album Mosaic zou weleens de doorbraak naar een groter publiek kunnen betekenen.