Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Assen blues / Rob de Graaf

Het Nationale Toneel

Assen blues / Rob de Graaf

  • Woensdag 20 november 2013
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 20 november 2013
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Verhaal over ontheemding
Van acteur Ali Çifteci kwam het idee om een voorstelling te maken over zijn moeizame relatie met zijn land van herkomst, Turkije. Het land waarvan hij zo vervreemd is geraakt, maar waarmee hij nog altijd wordt geïdentificeerd. Toneelschrijver Rob de Graaf schreef voor hem ‘Assen Blues’, een verhaal over ontheemding, onvervuld verlangen en het toeval dat het leven regeert. Een man en een vrouw wachten op hun trein op station Assen. Hij gaat naar Turkije, zij naar Groningen. Ooit kwam zij naar Drenthe voor de liefde. Hij is een Turkse Drent. Acht jaar was hij, toen hij voor het laatst in Turkije was. De twee treinreizigers raken met elkaar in gesprek.

‘Assen blues is een tekst van Rob de Graaf met treffende observaties en bespiegelingen. In de sobere regie van Johan Doesburg overtuigt Çifteci als de levenslustige Mehmet die toenadering zoekt en meer in zijn mars heeft dan alleen autoverkopen.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Theaterkrant.nldoor
Peter Zonderland

‘Camilla Siegertsz als Ronica en Cifteci als Mehmet zijn ieder op hun eigen manier ontroerend. Regisseur Johan Doesburg zet ze elk aan een kant van de speelvoer en laat ze mooi om elkaar hen draaien, voordat ze ieder hun weg vervolgen.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Volkskrantdoor
Karin Veraart

‘Maar de onwerkelijke sfeer, de van ironie en weemoed doortrokken tekst van Rob de Graaf en het intieme spel van Ali Çifteci en Camilla Siegertsz op de bijna kale speelvloer roepen een wereld van vragen op en geven de verbeelding ruim baan.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★★ Dagblad van het Noordendoor
Peter van Strien

‘Het is prachtig gespeeld, werkelijk hartverscheurend om te zien hoe zij zichzelf voortdurend wegduwt van datgene waar het verlangen haar naartoe duwt. Zelden zie je een thema in zo’n kort bestek van zoveel verschillende kanten belicht, zowel qua tekst als qua spel.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★★★ Meppeler Courantdoor
Theo de Jong

regie: Johan Doesburg · spel: Ali Cifteçi en Camilla Siegertsz