Het Nationale Toneel

Het Nationale Toneel

Fit to Fly

Het Nationale Toneel

Fit to Fly

  • Dinsdag 10 mei 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 10 mei 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“Fit to fly is een hartbrekende voorstelling over twee wrede werelden” (★★★★ NRC)
Oudejaarsdag. Over een uurtje is zijn dienst afgelopen en kan hij zich in het feestgedruis storten. Maar eerst heeft de psychiater nog een spoedgeval; een uitgeprocedeerde asielzoeker heeft zich in brand gestoken. Als de man een psychiatrische stoornis heeft, mag hij blijven om behandeld te worden. Zo niet, dan is hij ‘fit to fly’ en wordt hij uitgezet. In deze nieuwe monoloog van Casper Vandeputte speelt Vincent Linthorst de psychiater, die met zijn neus op de soms smerige en vaak complexe vluchtelingenproblematiek wordt gedrukt.
‘Fit to fly’ wordt in samenwerking met onderzoeksjournalist Karel Smouter (De Correspondent) ontwikkeld.

Voorverkoop seizoen 2015-2016

Voorverkoop seizoen 2015-2016

Let op: deze voorstelling is tussen 10 juni tot 15 juni alleen te bestellen als Agenda abonnee. Vanaf 15 juni 19.30 uur start de algemene voorverkoop!

“Ik wil geen voorstelling maken over de meest actuele vraagstukken in het vluchtelingendebat; hoeveel mensen kunnen we opvangen, wel of geen AZC in dit of dat dorp, etc. Ik wil het hebben over het stellen van grenzen en waarom we dat doen. Hoe ver je zo’n grens kan oprekken, wie je kan helpen en hoever wil je daarvoor gaan.”
Casper Vandeputte.

 

“Door als hoofdpersoon de psychiater (Vincent Linthorst) te kiezen omzeilt Vandeputte een aantal van die gevaren en voegt hij daar een potentieel interessante laag aan toe: de blik van de steeds verder met de trauma’s van zijn cliënt meegaande Westerse arts.”

★★★ Trouw

“Vincent Linthorst speelt een knappe solo in een sprekend decor (Leo de Nijs) van schelpen, zwemvesten, netten en meer aangespoelde zaken. (…) In één ding is hij in ieder geval geslaagd: het advies van zijn presentatiecoach om zijn betoog persoonlijk te maken. Zijn ervaringen met Gharib zijn een pijnlijke introductie in een moeilijk vak. Het is niet gemakkelijk om een goed mens te zijn.”

★★★ Theaterkrant

“Een spannend begin is het, waarmee acteur Vincent Linthorst je meteen zijn solo binnentrekt. (…) Sander krijgt van zijn ‘presentatiecoach’ te horen dat hij zijn referaat wat moet verlevendigen, en af en toe in de huid van Gharib moet kruipen. Sander aarzelt: iemand naspelen is je verliezen in die ander, weet hij.”

★★★ de Volkskrant

“Fit to fly is een hartbrekende voorstelling over twee wrede werelden: het land van afkomst van opgejaagde vluchtelingen en het land van hun toekomst.”

★★★★ NRC

tekst en regie: Casper Vandeputte · spel: Vincent Linthorst · m.m.v. Karel Smouter