Het Nationale Theater

Het Nationale Theater

De Oresteia

Het Nationale Theater

De Oresteia

  • Dinsdag 29 mei 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 29 mei 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Theu Boermans regisseert Grieks familiedrama.

Inleiding om 19.15

Inleiding om 19.15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Daphne Smets interviewt Bram Coopmans. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling. Heeft u al kaarten gekocht, dan kunt u de inleiding hier bestellen.

 

“Naast Hamlet moet iedereen één keer in zijn leven de Oresteia hebben gezien. Dit stuk ligt aan de basis van het westerse toneel”, zegt regisseur Theu Boermans.

In deze oertekst van de westerse beschaving staat de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen centraal. Naast de overgang van de barbaarse bloedwraak naar de rechtsspraak in het democratische Athene markeert Aischylos ook de afschaffing van het matriarchaat en de instelling van een patriarchaat in onze westerse cultuur. Aan de hand van een familiedrama waarin opeenvolgende generaties met elkaar verbonden zijn door een keten van moord en wraak, zien we hoe de mannen hun machtspositie verankeren en de vrouwen daartegen vechten.

Vrouwenrechten weer onder druk

Regisseur Theu Boesmans: “Met types als Trump, Poetin en Erdogan aan de macht staan de moeizaam verworven vrouwenrechten weer onder druk. Wat na tweehonderd jaar strijd vanzelfsprekend leek te zijn, de gelijkheid van man en vrouw, blijkt uiterst fragiel. Daarom is het belangrijk dat dit stuk – in een prachtige hertaling van Ted Hughes – nu gespeeld wordt. Het toont de basis van het man-vrouw conflict.”

Het verhaal

Om voor zijn oorlog tegen Troje gunstige wind af te dwingen, offert Agamemnon zijn eigen dochter aan de goden. Uit wraak wordt hij bij thuiskomst door zijn vrouw Klytaimnestra vermoord. Enkele jaren later wreekt hun zoon Orestes zijn vader en vermoordt zijn moeder. Om aan deze eindeloze bloedwraak een einde te maken, wordt een rechtbank ingesteld. De eerste in de geschiedenis. Daar draait het om de vraag: Is de moord op de vader en echtgenoot gerechtvaardigder dan de moord op de moeder? En waarom?

‘Vuurwerk op het podium’

Een formidabele cast zorgt voor vuurwerk op het podium. Anniek Pheifer neemt de rol van Klytaimnestra voor haar rekening en Bram Coopmans speelt haar man Agamemnon. Bram Suijker en Hannah Hoekstra spelen hun kinderen Orestes en Elektra. Vincent Linthorst speelt Klytaimnestra’s minnaar Aigisthos. Romana Vrede – die vorig jaar voor haar rol in Race de belangrijkste toneelprijs van Nederland heeft gewonnen, de Theo d’Or – speelt Kassandra. Hans Croiset – die de tegenhanger, de Louis d’Or, won voor zijn dragende rol in De Vader – speelt met Barbara Pouwels, Yamill Jones en Nazanin Taheri het koor (het volk).

HANS CROISET – Louis d’Or 2017 (beste mannelijke dragende rol) voor zijn rol in De Vader van Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions Lees meer De jury: “Een koningsrol, tot op de millimeter perfect geacteerd, die diep in het hart treft.” Lees hier het juryrapport

ROMANA VREDE – Theo d’Or 2017 (beste vrouwelijke dragende rol) voor haar rol in RACE van Het Nationale Theater Lees meer De jury: “Superieur als Susan. IJzersterke aanwezigheid met een groot verhaal.” Lees hier het juryrapport

“Anniek Pheifer maakt een echt wraakstuk van Oresteia met furieus toneelspel in een visueel uitdagende theaterstuk”

★★★ Recensie Volkskrant

“Pheifers rol is groots, de hele tragedie door. Haar confrontatie met zieneres Kassandra, een aangrijpende Romana Vrede, is een schitterend samenspel tussen innerlijke vertwijfeling en uiterlijke kracht.”

★★★ Recensie NRC

“De jonge Yamil Jones is een verrassing als moegestreden soldaat en Hannah Hoekstra opvallend als een heel jonge en onzekere Elektra en een nuchtere Pallas Athene.”

★★★ Recensie Theaterkrant

Regie: Theu Boermans | Spel: Bram Coopmans, Hans Croiset, Hannah Hoekstra, Vincent Linthorst, Anniek Pheifer, Bram Suijker, Romana Vrede e.a.