Faso Danse Theatre

Faso Danse Theatre

Kalakuta Republik

Faso Danse Theatre

Kalakuta Republik

  • Zaterdag 24 februari 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 24 februari 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Energieke dans geïnspireerd op Fela Kuti

Choreograaf Serge Aimé Coulibal maakt een energieke dansvoorstelling geïnspireerd op de legendarische Fela Kuti, de Nigeriaanse uitvinder van de Afrobeat, componist, saxofonist, orkestleider maar ook politiek activist. Hij toont een stukje Afrika zonder clichés. Een Afrika in een geglobaliseerde wereld waar Coulibaly en zijn generatie kunstenaars zich voor engageren en dat ze onder de aandacht willen brengen.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur door Linda Zandbergen. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 2,50 kunt u meebestellen bij uw bestelling. Heeft u al kaarten gekocht, dan kunt u de inleiding hier bestellen.

Diner

Diner

Voorafgaand aan de voorstelling, om 18:00 uur, is er een 2-gangen Afrikaans/Nigeriaans diner in de foyer van de Stadsschouwburg, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een kopje koffie of thee. Kaarten à € 19,00 p.p. kunt u meebestellen bij uw bestelling.

Deze voorstelling is onderdeel van de Internationale Selectie 2017-2018.

Kalakuta Republik

Het scènebeeld verwijst zowel naar onze huidige politieke en sociale wereld als naar de Shrine, zowel tempel als nachtclub, waar Fela Kuti zong over hoop en opstand na een gebed met zijn publiek. Kalakuta Republic was de naam van zijn residentie, een plaats die hij beschouwde als een onafhankelijke republiek. De geest van Fela, boegbeeld van het verzet in West-Afrika en bron van inspiratie voor velen, loopt als een rode draad door deze voorstelling. Kalakuta Republik is echter geen biografische voorstelling.

‘Ongedwongen, sensuele dans’

“Het eerste deel van de voorstelling gaat over mensen van nu die op zoek zijn naar verbinding en een betere toekomst. Terwijl de dansers bewegen in een verbrokkelde stijl, een mix van onder meer Afrikaans, modern en hiphop, worden filmbeelden van verwoestingen in Afghanistan en Syrië en vluchtelingenstromen in de Balkan getoond. In het tweede deel van de voorstelling gebruikt Coulibaly de minder positieve kant van Kuti om misbruik van (politiek) succes aan te kaarten. De scènes spelen zich af in een soort club. De ongedwongen, sensuele dans straalt vrijheid uit, maar ook decadentie en verval. Je kunt de scènes lezen als de corrumperende ‘seks, drugs en rock-‘n- rollkant van de macht, waar Kuti zich schuldig aan maakte.’ (de Volkskrant)

“Sfeervol en geloofwaardig neergezet.”
“Energiek en begeleid – niet gedomineerd – door Afrobeat-klanken (…), zien we prachtige Afrikaanse dansers en danseressen. (…) Wat een klasse en een vanzelfsprekende uitstraling.”

★★★★ Dagblad van het Noorden

“Coulibaly verenigt op een magische manier muziek, dans en de Afrikaanse revolutie.”

★★★★ La Libre Republique

“Leidend is de dans, die een mengeling is van Afrikaanse en Westerse stijlen (…) De scenografie suggereert een club na sluitingstijd, verspreid over de vloer liggen stoelen. Een vrouw zingt even, een man verspreidt spuwend wijn uit een fles. Een andere man danst met een bundel stoelen op zijn nek. Op het scherm zien we soms de dansers terug in vage beelden, net als uiteindelijk ook het gezicht van Kuti.”

Theaterkrant

Energetic dance based on Fela Kuti’s life
‘Kalakuta Republik’ is a dance show based on the life of legendary Nigerian musician Fela Kuti, figurehead of the resistance in West Africa and source of inspiration for many. Belgian-Burkinabe choreographer Serge Aimé Coulibaly was inspired as well and adapted Kuti’s battle to an energetic and engaged dance performance. To stirring music, based on Kuti’s afrobeat, Coulibaly and his dancers pay attention to Africa, but without the clichés. “Coulibaly magically unites music, dance, and the African revolution.” (La Libre Belgique)