De donkere kamer van Damokles

De donkere kamer van Damokles

Victor Low, Hein van der Heijden e.a.

De donkere kamer van Damokles

Victor Low, Hein van der Heijden e.a.

  • Dinsdag 28 januari 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 28 januari 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Bejubeld boek op de planken
‘De donkere kamer van Damokles’ van W.F. Hermans wordt opgevoerd in een bewerking en regie van Ger Thijs, die eerder klassiekers als ‘Karakter’ en ‘De kleine zielen’ naar het toneel bracht. De eenvoudige sigarenhandelaar Henri Osewoudt ontmoet in de Tweede Wereldoorlog verzetsman Dorbeck, die als twee druppels water op hem lijkt en hem opdrachten geeft die Osewoudt gewillig uitvoert. In het laatste oorlogsjaar worden deze verzetsdaden echter uitgelegd als oorlogsmisdaden. Er is maar één man die hem kan redden: de geheimzinnige Dorbeck. Maar heeft die wel echt bestaan of is hij een verzinsel van Osewoudt?

De Telegraaf schreef over de voorstelling: ‘Hein van der Heijden geeft knap gestalte aan Osewoudts getroebleerde geest. Iets wat hem ook al zo goed lukte in de rol van Vincent van Gogh in de voorstelling Vincent en Theo, waarvoor hij vorig jaar de Louis d’Or won.’ Lees hier de volledige recensie.

‘Ondervrager Victor Löw en Osewoudt-acteur Hein van der Heijden dragen de voorstelling. De eerste genadeloos én begripvol, de tweede dromend van een heldenstatus. Van der Heijden geeft die overtuiging prachtig weer.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★★ NRCdoor Kester Freriks

‘Goed is ook de invulling van de bijrollen. Kordaat en met humor speelt Annick Boer Osewoudts overspelige vrouw Ria. Randy Fokke is sterk als de Joodse Marianne. Viktor Löw is gretig in zijn rol van inspecteur. Hij wil zo graag begrijpen hoe het zit. Net als het publiek in de zaal. Niet alle vragen worden beantwoord, gelukkig. Zo blijft De donkere kamer van Damokles ook als toneelstuk een hersenbreker.’

★★★★ De Telegraafdoor Maaike Staffhorst

‘Waar deze voorstelling het van moet hebben, zijn de confrontaties tussen Van der Heijden en Löw. Die zijn gelukkig talrijk.’

★★★ Het Parooldoor Joukje Akveld

‘Hein van der Heijden geeft fraai inhoud aan deze tweeslachtige figuur waarbij hij dus razendsnel kan schakelen van de ene gemoedstoestand naar de andere.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Scenes.nudoor Jos Schuring

‘Victor Löw speelt een beest van een ondervrager die zelf ook aardig in de war raakt. Die gaandeweg een sympathie ontwikkelt voor zijn prooi, misschien zelfs ietsmeer dan dat: een regelrechte fascinatie. De beul in de ban van zijn slachtoffer.’ Lees hier de volledige recensie.

★★★ Dagblad van het Noordendoor Peter van Strien

tekst: Willem Frederik Hermans · bewerking en regie: Ger Thijs · spel: Victor Löw, Hein van der Heijden (winnaar Louis d’Or 2012), Annick Boer, Reinier Bulder, Michel Sluysmans, Rob Das, Randy Fokke e.a.