Berlin

Berlin

Zvizdal

Berlin

Zvizdal

  • Woensdag 29 januari 2025
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 29 januari 2025
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Na het succes van True Copy en The Making of Berlin komt Berlin naar Groningen met de theaterhit Zvizdal. In dit filmische portret zie je twee mensen die in en spookstad wonen. Een verhaal over eenzaamheid en overleving, als gevolg van een mislukt atomisch experiment.

Mislukte kernproef

1986. Zo’n 90 steden rond de stad Pripyat worden geëvacueerd. Door het mislukken van een kernproef neemt het leven van de inwoners een drastische wending. Ze verlaten hun huizen om nooit meer weer te keren.

Spookdorp

Pétro en Nadia, een echtpaar van toen 60 jaar oud, geboren en getogen in Zvizdal, weigeren de evacuatie. Ze verkiezen in hun oude dorp, in hun huis te blijven. Een spookdorp. Alle bekenden zijn verdwenen, alleen hun geplunderde huizen getuigen van een voormalige bedrijvigheid. Versteende plaatsen, overwoekerd door de natuur die weer vrij spel krijgt.

Pétro en Nadia

Gedurende de periode van 2011 tot 2016 volgt Berlin Pétro en Nadia om een evolutie over de jaren heen te kunnen schetsen. Hoe draagt men een afzondering van jaren? Er is het ontbreken van electriciteit, lopend water en verwarming. Er zijn de bijgeloven, er is de vodka, het prevelen, het vloeken, het zingen, de tandpijn, ouderdomskwalen, het 20 kilometer wandelen naar de winkel, het wachten op iemand van de bewoonde wereld.

Zvizdal is een portret over eenzaamheid, overleving, armoede, hoop en liefde tussen twee oudere mensen met rondom hen het kleurloze, geurloze maar permanente stralingsgevaar.

“Veruit een van de meest indrukwekkende theaterervaringen uit mijn leven.”

— Cultureel Persbureau

“Typisch Berlin: mooi vormgegeven, interdisciplinair en vaak documentair werk.”

— de Volkskrant ★★★★

“Zo existentieel universeel.”

— Theaterkrant ★★★★

“Een ontroerend portret van twee mensen die zich op een zelfverkozen eiland bevinden.”

—  Trouw ★★★★

Zvizdal is een schrijnend, loepzuiver filmportret van twee oude mensen en de dingen die voorbijgaan.”

— de Standaard ★★★★

Concept en choreografie: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson | met: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc