Arthur en Lucas Jussen

Arthur en Lucas Jussen

The Russian Album

Arthur en Lucas Jussen

The Russian Album

  • Dinsdag 13 april 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 18.45 uur: Deuren open (kaartcontrole kan wat langer duren)
  • 19.30 uur: Aanvang concert
  • 20.40 uur: Einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 13 april 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 19:30 start of event
  • (Times are subject to change)
Dit event maakt onderdeel uit van de landelijke pilot Testen voor Toegang. Om toegang te krijgen dien je je te laten testen bij onze testaanbieder op de Suikerlaan 15 in Groningen. Dit is hoe het werkt: koop eerst een kaartje. Plan vervolgens een afspraak voor een test in via www.testenvoortoegang.nl (let op: alleen testresultaten die zijn ingepland via Testen voor Toegang worden geaccepteerd). Deze test mag maximaal 40 uur voor aanvang van de voorstelling plaatsvinden. Is je testresultaat onverhoopt positief? Dan krijg je helaas geen toegang. Stuur dan een mail naar kassa@spotgroningen.nl en we storten het aankoopbedrag terug. Meer informatie volgt na aankoop van je kaartje in de servicemail, die je enkele dagen voor je bezoek ontvangt. Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen op www.testenvoortoegang.nl

Lucas en Arthur Jussen weten met elk repertoire het publiek te betoveren. Achter twee vleugels brengen de broers dit keer Rusland tot leven met werken van Rachmaninoff, Sjostakovitsj en Arenski.

The Russian Album
The Russian Album is het zevende album van Lucas en Arthur Jussen op het label Deutsche Grammophon. Op het album proberen de broers met werken van de Russische meesters Sjostakovitsj, Rachmaninoff en Arenski de essentie van Russische muziek met haar specifieke klank, kleur en energie te vatten. De werken beschrijven in een notendop een aantal roerige decennia in de Russische geschiedenis. Lucas Jussen vertelt: ‘Voor veel klassieke liefhebbers is de Russische muziek vooral romantisch, maar er zit altijd een extra laag onder. In het werk van Sjostakovitsj zit bijvoorbeeld het gevoel van angst en onderdrukking, zelfs als de muziek vrolijk klinkt. Rachmaninoffs noten kunnen pure schoonheid uitstralen, maar er is doorlopend dat nostalgische gevoel van heimwee. Dat is de magie van de Russische muziek.’ The Russian Album verscheen op 19 maart.

Fysieke muziek
Het idee voor The Russian Album lag al een tijdje op de plank, maar de Nederlandse pianisten kozen er bewust voor om te wachten tot ze de focus en tijd konden vinden om de muziek te bestuderen. Toen hun concerten werden gecanceld als gevolg van de coronacrisis, bood hen dit ruimte en beten ze zich vast in de muziek. ‘De muziek is zo krachtig, dat je die zelfs fysiek voelt. Na drie opnamedagen voelden we de moeheid en pijn in ons lichaam van het spelen’, voegt Arthur toe.

Naast de Russen spelen de broers tijdens dit optreden ook het stormachtige Allegro in a van Schubert.

Dmitri Sjostakovitsj – Concertino in a kl. voor twee piano’s, opus 94

Schubert – Allegro in a kl. (‘Lebensstürme’), opus posth.

Sergej Rachmaninov – Suite nr. 2 voor twee piano’s, opus 17

Anton Arensky – The coquette (uit Suite nr. 2, opus 23)

Anton Arensky – Valse (uit Suite nr. 1, opus 15)