Theater Utrecht

Theater Utrecht

Westkaai/ Bernard-Marie Koltes

Theater Utrecht

Westkaai/ Bernard-Marie Koltes

  • Dinsdag 29 november 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 29 november 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Zinderend en uiterst relevant stuk over het Europa van nu
Dertig jaar na het verschijnen van het beruchte ‘Westkaai’ van de Franse auteur Koltès, neemt Delpeut (die recent de Regieprijs 2016 won) in een filmische enscenering dit zinderende materiaal opnieuw ter hand. Volgens hem gaat het heel erg over het Europa van nu. “Uiterst relevant” zei Trouw (★★★★) en “IJzersterke portretten: compromisloos maar vol van liefde”  Theaterkrant (★★★★★ ).

Achtergrond bij Westkaai

Achtergrond bij Westkaai

Bekijk hier een interview met Thibaud Delpeut, dramaturg Joris van der Meer en scenograaf Roel van Berckelaer over de thematiek en totstandkoming van het stuk. ”Ik probeer mensen te bereiken via een verhaal, de verbeelding. Daarna is het aan hen, hoe nu verder” aldus Thibaud Delpeut. Bekijk de trailer van Westkaai, en ook de publieksreacties!

Extra informatie

Extra informatie

Kaartverkoop voor dit concert/deze voorstelling start wo 8 juni (exclusief Agenda-abonnees) en ma 13 juni (voor iedereen).

Westkaai speelt zich af aan de rafelranden van een grote stad. Een scala aan ontheemde figuren ontmoet elkaar bij een desolate loods in een verlaten havengebied, waar geen toekomst of vertrek mogelijk lijkt. We zien een rijke zakenman (Koch) die op de vlucht is voor de gevolgen van zijn inhaligheid en die samen met zijn persoonlijk assistente (Monique) een uitweg zoekt. Daarnaast probeert een immigrantengezin (Cecile, Rodolfe en hun kinderen Charles en Claire) een nieuw bestaan op te bouwen. Daartussen scharrelen Fak en de zwijgende Abad van dag tot dag hun zaakjes bij elkaar. Wat volgt is een estafette van onderhandelingen met het verlangen naar hoop als grootste gemene deler.

Van 5 tot 2 sterren: “Uiterst relevant” vs. “Mist elke urgentie” #Westkaai
Westkaai roept zowel zeer lovende als zeer kritische reacties in de pers op. “IJzersterke portretten”, aldus de Theaterkrant (★★★★★). “Uiterst relevant” schrijft Trouw (★★★★). “Intrigerend theater, beelden die lang nazinderen” aldus het Noord-Hollands Dagblad en “Gezwollen taal, dichterlijke vaagheid” volgens de Volkskrant (★★). “Delpeut is een goede acteursregisseur, één die met zijn soundscapes zorgt voor een filmische enscenering” (Parool ★★★). Interessante meningen die een hoop gespreksstof opleveren en uitdagen om een eigen oordeel te vormen. Kom dus vooral kijken en deel uw mening!

”Je moet het maar durven. Voorstellingen maken tegen de stroom van gemakzuchtig amusement in. Omdat je ervan overtuigd bent dat theater de blik van de toeschouwer kan verruimen. Regisseur Thibaud Delpeut heeft dat lef.”

★★★★★ Friesch Dagblad

“Thibaud Delpeut maakte van Bernard-Marie Koltès’ toneeltekst uit 1985 een filmische compositie (…) Daarbij is Delpeut een sterke acteursregisseur: zijn acteurs zijn zonder uitzondering ijzersterk. Ze omarmen de koortsachtige structuur maar geven hun rol een kraakheldere aardsheid. Wat we zien zijn personages van vlees en bloed die je vastgrijpen en niet meer loslaten.”

Lees de volledige recensie hier.

★★★★★ Theaterkrant

“Intrigerend, bij vlagen zelfs surrealistisch, beelden die lang nazinderen.”

Noordhollands Dagblad

“Uiterst relevant.”

★★★★ Trouw

“Delpeut is een goede acteursregisseur, één die met zijn soundscapes zorgt voor een filmische enscenering.”

★★★ Parool

tekst: Bernard-Marie Koltés | vertaling: Frans van Woerden | bewerking, regie en muziek: Thibaud Delpeut | cast: Joep van der Geest, Eline ten Camp, José Kuijpers, Claire Bender, Titus Muizelaar, Joost Bolt, Bram Gerrits, André Dongelmans