Shane van Neerden

Shane van Neerden

Dutch Classical Talent

Shane van Neerden

Dutch Classical Talent

  • Woensdag 14 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 12:00 uur: aanvang concert
  • 13:10 uur: einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 14 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 12:00 start of event
  • (Times are subject to change)

Een verfijnd, toegankelijk en gevarieerd theatraal concert, waar een nieuw werk van Rick van Veldhuizen het hart van het programma vormt. Het stuk, een compositieopdracht van Shane van Neerden, is geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Beeld- en tekstprojecties en gesproken tekst leiden de luisteraar als een lantaarn door muziek van Van Veldhuizen, Debussy, Skrjabin en Ives.

Lantaarns is een verfijnd, toegankelijk en zeer gevarieerd theatraal concert dat gespeeld wordt door de Amerikaans-Nederlandse pianist Shane van Neerden. Het programma wordt gecreëerd in samenwerking met componist Rick van Veldhuizen, videokunstenaar Frouke ten Velden, en theaterregisseur Jos van Kan. Omgeven door muziek van Debussy, Skrjabin, en Ives, werken die tot de artistieke hoogtepunten van hun oeuvres worden gerekend, zal een nieuwe compositie van Van Veldhuizen het hart van het programma vormen.

Een compositieopdracht die wordt geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Daarbij krijgt het concert een subtiele theatrale kant waarin de muziek wordt versterkt met beeld- en tekstprojecties, en gesproken teksten.

Het gebruik van gesproken tekst in het stuk van Van Veldhuizen voegt een extra laag toe aan de veelzijdigheid van het concert. Teksten zullen ook op andere momenten, als een fijne draad in een weefsel, in het concert worden verwerkt. De teksten en tekstflarden zullen zodanig gepresenteerd worden dat het publiek nergens het gevoel krijgt dat ze een toegevoegd element zijn, of bedoeld zijn om te begrijpen. Ze zijn af en toe zowel te zien als ook te horen.

De teksten zullen de luisteraar niet aanspreken op zijn ratio, maar hem op spaarzame momenten diffuus ruimte geven, hem geleiden als met een lantaarn, om zo dichter bij de muziek te komen.

Bekijk hier het programmaboekje.

Shane van Neerden – piano
Rick van Veldhuizen – compositie
Froukje ten Velden – videokunstenaar
Jos van Kan – regie

Claude Debussy (1862 – 1918)
12 Etudes, L. 136
– VI. Pour les huit doigts
– VII. Pour les Degrés chromatiques
– X. Pour les Sonorités opposées

Aleksandr Skrjabin (1872 – 1915)
Sonate nr. 8, Op. 66

Claude Debussy 
12 Etudes, L. 136
– VIII. Pour les Agréments

Rick van Veldhuizen *1994
Lantaarns_(Lointaines), voor piano en microtonale piano

Charles Ives (1874 – 1954)
Pianosonate nr. 2 (“Concord, Mass. 1840-1860”)
– II. Hawthorne
– III. The Alcotts

Claude Debussy 
12 Etudes, L. 136
– V. Pour les octaves

“Een romanticus en poëet pur sang! Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. Hij is niet bang om risico’s te nemen!”
Jury Dutch Classical Talent

“De pianist heeft een bril op, hoewel hij alles uit het hoofd speelt. Het laat je even nadenken over het verschil tussen acteren, wat in principe identificeren is, en musiceren, wat in principe mediëren is.”
Theater krant