Trouble Man/ Sadettin Kirmiziyuz

Trouble Man/ Sadettin Kirmiziyuz

De vader, de zoon en het heilige feest

Trouble Man/ Sadettin Kirmiziyuz

De vader, de zoon en het heilige feest

  • Woensdag 16 november 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Woensdag 16 november 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

In november 2010 maakte Sadettin Kirmiziyüz de grootste reis van zijn leven. Samen met zijn vader trok hij naar Mekka voor de bedevaart, de Hadj, om zo een familiale traditie voort te zetten. Met zijn vader als voorganger in dit eeuwenoude ritueel, werd hij als leerling ingewijd. Gewapend met de ervaringen van deze indringende reis maakt hij een voorstelling over vaders en zonen, geloven en niet geloven, Abraham, Isaak, Mohammed, God en Allah. Een heilige roadstory waarin niets niet kan en alles waar is. En dat moet gevierd worden.
Nu, zes jaar later, speelt Sadettin deze voorstelling opnieuw!

‘In een tijd waarin religie steeds politieker gemaakt wordt, is het weer tijd dit persoonlijke verhaal over religie, secularisering, vaders en zonen opnieuw op de planken te brengen’, Sadettin Kirmiziyüz

“Energiek vertelt hij van de hadj met zijn vader, een pittige confrontatie met zijn wortels … Kirmiziyüz heeft een sterk charisma en kan mooi vertellen. (…) Je hebt na afloop het gevoel in Mekka te zijn geweest zonder dat je het wist”

de Volkskrant (2010)

“De flair en knipoog waarmee Kirmiziyüz vertelt, doet de voorstelling ademen, de oprechtheid bijwijlen naar adem happen.”

Knack (2010)

“Kirmiziyüz is niet alleen een aanstekelijk prater, hij kruidt het verhaal met een grote reeks sappige details, die voor een belangrijk deel in zijn beweeglijke lijf zijn gaan zitten. (….) Hier gaat het dus allemaal om, een paar plankieren en een gierende hartstocht. In de gaten houden dus!”

De Groene Amsterdammer (2010)

”Knap is hoe Kırmızıyüz zich de stem van zijn vader heeft eigengemaakt; de taal van een Turkse gastarbeider die in de Achterhoek Nederlands geleerd heeft. Nog knapper is hoe hij, soms van het ene woord op het andere, wisselt tussen de stem van zijn vader en die van hemzelf. Dit is het flexibele toneelspel waarin Kırmızıyüz op zijn best is.”

 

★★★ Theaterkrant

concept, tekst en spel: Sadettin Kirmiziyüz | coaching: Vincent Rietveld | decor: Henk Geurds | co-producenten: Huis van Bourgondië, Theatermakershuis de Queeste en Dommelhof, CC Genk