Potters beesten (8+)

Potters beesten (8+)

Swarte Kunst

Potters beesten (8+)

Swarte Kunst

  • Maandag 30 januari 2017
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 30 januari 2017
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Hilarische hit uit 1991 terug in het theater
Swarte Kunst haalt het hilarische ‘Potters Beesten’ uit de mottenballen, de eerste speelgoedvoorstelling ooit en dé theaterhit van 1991. Vijf verhalen van Beatrix Potter komen in deze remake opnieuw tot leven met de oorspronkelijke spelers. Met poppen, verkleedpartijen, tekenfilm-acteren, kartonnen decors, namaaksneeuw en muziek wordt de verbeelding geprikkeld.

Jos Schuring, hoofdredacteur Scènes geeft vier redenen om ‘Potters Beesten’ niet te missen:

  • De klassieker wordt gespeeld door de originele cast (Rieks Swarte, Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen). Smullen dus.
  • De vijf Beatrice Potter-verhalen worden met zoveel welhaast kinderlijke lol gespeeld dat het een groot genot is om deze mannen aan het werk te zien.
  • Je ziet de talloze trucs die de spelers uithalen om dit tekenfilmtoneelstuk tot een filmische ervaring te maken en tegelijk geloof je er in.
  • De voorstelling is in veel opzichten hilarisch. Wie Potters beesten niet leuk vindt moet naar de dokter.

Lees hier het interview met Rieks Swarte, theatermaker en ontwerper, over Potters Beesten. Dit interview verscheen in december 2016 in de Agenda, het maandmagazine van De Oosterpoort & de Stadsschouwburg Groningen. 

Interview met Rieks Swarte over Potters Beesten

“Swartes inventieve theatertaal, vol tekenfilmelementen en slapstickachtige humor, past daarbij misschien beter dan Potters liefelijke illustraties”.

★★★★ Recensie Parool

“Betoverend voor kinderen, maar misschien nog wel meer voor grote mensen. Potters Beesten is tijdloos theater, gemaakt met ongelooflijk veel liefde en lol.”

Lees hier de volledige recensie uit het Haarlems Dagblad.

Recensie NRC

“Wie hem observeert als hij even niet speelt, ziet hem zichtbaar genieten van de hilarische slapstick-chaos waar dat in ontaardt. Het is misschien wel de sleutel tot het succes van de voorstelling, waarin elk van de vier spelers zijn eigen vindingrijkheid kwijt kan en dat aangrijpt met een enthousiasme dat je doet vergeten dat waar we naar kijken al een kwart eeuw geleden bedacht is. Verbeeldingskracht kent geen houdbaarheidsdatum.”

Lees hier de volledige recensie uit de Theaterkrant.

★★★★ Recensie Theaterkrant

“Het is prachtig hoe hij in de rol van zieke oude kleermaker een knoopsgat naait en subtiel de stof van het jasje met de onzichtbare draad laat meebewegen. Zijn meesteradem blaast de fictieve wereld continu leven in. Maar ook Rieks Swarte is een prachtig poppenspeler. Zijn zingende poes is aandoenlijk, grappig en levensecht. En zijn decor- en spelvondsten, met veel verwijzingen naar tekenfilms, zijn verbluffend.”

★★★★ Recensie Trouw

Tekst: Beatrix Potter | van en met: Rieks Swarte, Ferdi Janssen, Servaes Nelissen en Hans Thissen