Bellevue Producties/ Vera Ketelaars

Bellevue Producties/ Vera Ketelaars

Rad van Fortuin

Bellevue Producties/ Vera Ketelaars

Rad van Fortuin

  • Zondag 24 januari 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 24 januari 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Deze voorstelling is wegens technische redenen geannuleerd.

Wanda, een honderd-procent-verantwoordelijk-voor-haar-eigen-succes-vrouw, wordt ontslagen. In plaats van het te delen met haar man, houdt ze de schijn op. Elke ochtend stapt ze in haar gele Mercedes, rijdt een paar rondjes op de ring en gaat naar een karaokebar.
De bar is van haar kindertijdvriendin Robin, die tegenwoordig alleen nog maar gekleed gaat in glitter, soms met snor. Hun toevallige hereniging voert ze terug naar wie ze waren toen het leven nog bijna geheel voor hen lag.

Voor Wanda is de bar een even afschrikwekkend als bevrijdend tijdsvacuüm. Ze wil ineens een medley van Dolly Parton zingen. De karaokeballetjes dansen op haar woorden. Robin valt als een blok voor Wanda, maar Wanda weet in haar nieuwe werkloze identiteit niet meer wie ze is, of was. Alles waar ze ooit zeker van was, is niet zeker.

Rad van Fortuin schopt op vrolijk pijnlijke wijze het beeld dat we van onszelf hebben en de bouwstenen die we daarvoor gebruiken onderuit.

“Vera Ketelaars schreef een verhaal over toeval, willekeur en onmacht in licht-absurdistische sfeer, met liefde voor detail. (…) Meer dan een groots relaas over existentiële kwesties is het een broos verhaal van dolende zielen die troost vinden bij elkaar en wier verdere leven je nog lang en gelukkig wenst.”

★★★ Volkskrant

“Hoewel de lunchtheatervoorstelling Rad van Fortuin vooral komisch is, is het pijnlijke thema beslist actueel: ontslag tast het zelfbeeld en het gevoel van eigenwaarde aan.”

★★★ Theaterkrant

”Met schwung gespeeld door Anne Gehring (Wanda) en Sjaan Duinhoven (barvrouw) is ‘Rad van Fortuin’ een mooi onsentimentele metafoor over de tragiek van de hedendaagse minder geslaagde mens die zich moet weren in een op feesten en succes geconcentreerde maatschappij.”

★★★★ Trouw

“Ketelaars schrijft vaardige dialogen. (…) De pronte snor van Duinhoven en de unheimische travestie van Klein Kranenburg (die met een eng plastic masker een oudere vrouw aan het eind van de bar speelt) geven de voorstelling een raadselachtig, genderbendend randje. (…) Rad van Fortuin is een soort stilstaande roadmovie.”

★★★ het Parool

spel: Sjaan Duinhoven, Anne Gehring, Albert Klein Kranenburg, tekst: Vera Ketelaars, regie: Lard Adrian, vormgeving: Sanne Danz, muziek: Tymen Bergman