Orkest 18e Eeuw en Cappella Amsterdam

Orkest 18e Eeuw en Cappella Amsterdam

Happy Bachdag

Orkest 18e Eeuw en Cappella Amsterdam

Happy Bachdag

  • Maandag 21 maart 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 21 maart 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Een concert als een prachtige bos bloemen, zorgvuldig gekozen in kleur en vorm, die samen een perfect boeket maken. Vocale muziek, orkestmuziek, een soloconcert en religieuze muziek; allemaal van het genie Johann Sebastian Bach. Met verrassend een concert op de oboe d’amore – de ‘liefdeshobo’ – die lieflijker en lichter klinkt dan de moderne hobo. En tot slot de Lutherse mis.

Orkest van de Achttiende Eeuw
Het Orkest van de Achttiende Eeuw, in 1981 opgericht door Frans Brüggen, bestaat uit circa vijftig topmusici uit de hele wereld, gespecialiseerd in 18e-eeuwse en vroeg 19e-eeuwse muziek. Het orkest werkt met gastdirigenten, waarbij Brüggens ideeën de musici zullen blijven inspireren.

Cappella Amsterdam
Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Om elke compositie te laten spreken, heeft het koor zich zowel op moderne als op oude, authentieke zangtechnieken toegelegd. De nadruk in het repertoire ligt op die twee uitersten: oude meesters en moderne muziek.

Lees hier een interview met Daniel Reuss

Programma:

Johann Sebastian Bach

Gloria in excelsis Deo BWV 191 | Orkestsuite nr 3 BWV 1068 | Concert voor oboe d’amore BVW 1055 | Lutherse mis BWV 234

Happy Bachdag
Op 21 maart 2016 viert 24classics de 331e verjaardag van Bach en de start van de lente met de Happy Bachdag.
Op deze dag is ook in Groningen volop Bach te horen, in winkels, cafeetjes, op de werkvloer en tijdens concerten op bijzondere locaties van studenten van het conservatorium.

Kom ook gratis luisteren naar Bach na het Werk: een openbare repetitie van Orkest van de 18e eeuw en Cappella Amsterdam in de Oosterpoort om 17:15 uur.  Het complete programma wordt aangekondigd via www.24classics.com/bachdag

Afterparty 24classics
Na het serieuze werk tijdens het concert van Capella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende uw, gaat het feest door op de 24classics afterparty in de foyer/café. Een selecte groep studenten van het Prins Claus Conservatorium speelt de sterren van de hemel! Neem ook eens een kijkje op www.24classics.nl

“Voor wie deze passietijd wat anders wil dan de Matthaus, zijn de alternatieven talrijk – passies genoeg. Maar het Orkest van de Achttiende Eeuw maakt het dit jaar heel bont: samen met Cappella Amsterdam doen ze wel Bach, maar niets in de passiesfeer. Dwars? Ja. Goed? Absoluut, bleek maandag in de Philharmonie in Haarlem. Onder leiding van Daniel Reuss speelde het onder meer het Gloria uit de cantate 191. Dat zijn dezelfde noten als in het Gloria uit de Hohe Messe. Alsof ze wilden zeggen: die Matthaus-traditie is leuk, maar de Hohe Messe is toch echt Bachs allerbeste werk. Ze hebben gelijk.”

★★★★ Alternatieve Passie (NRC)

Dirigent: Daniel Reuss

Bezetting: Orkest van de Achttiende Eeuw, Cappella Amsterdam

Solisten:
Frank de Bruine (oboe d’amore)
Lucie Chartin (sopraan)
Dorien Lievers (alt)
Jon Etxabe-Arzuaga (tenor)
Kees Jan de Koning (bas)