Goldmund en Orkater

Goldmund en Orkater

Metaman

Goldmund en Orkater

Metaman

  • Maandag 17 oktober 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Maandag 17 oktober 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

”Verrassende en vooral uiterst levendige productie” (Scenes****)
Eens in de twee jaar komen Wilko Sterke en Thijs Maas bij elkaar om te kijken hoe de zaken er voor staan. Ze analyseren zichzelf en meteen maar even de hele mensheid. Vorige keer waren ze op zoek naar ‘het raadsel van de eeuwige dubbelheid’. Nu denken ze alleen nog maar: “Tja.” Waarom nemen we onszelf eigenlijk zo belachelijk serieus? Dat kan niet goed zijn. Daar komen ziektes van. Of erger.

Met een koor van acht jonge acteurs reizen ze het land door om de mensheid te bevrijden van zijn hoogmoed. En roepen ze en passant een nieuwe god in het leven: Metaman, de God van de Relativering. De enige god die je verbiedt in hem te geloven. Die het leven zin geeft, juist omdat hij niet bestaat. De helikopter die je komt redden van het idee dat je het gaat maken. De man die een peer eet als je boos bent, en je uitlacht als je dat verdient.

Thijs Maas en Wilko Sterke debuteerden in 2014 bij Orkater/De Nieuwkomers met het succesvolle Goldmund, dat werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Theatermakersprijs. Nu gaan ze verder als theatergroep GOLDMUND. Metaman wordt hun tweede gezamenlijke muziektheatervoorstelling en is een coproductie met Orkater.

“Een slimme, mooi gemaakte productie die nog eens het belang van Orkater als kweekvijver voor jong talent onderstreept.”

Haarlems Dagblad

“Met de lekker ongerijmde aanpak van grote thema’s en een even dwars als muzikaal koor in de dartele regie van Titus Tiel Groenestege ontaardt ‘Metaman’ in een fris soort absurdisme.”

Trouw

“De vormgeving is beeldschoon, de muziek en het koor, bestaand uit drie mannen en vijf vrouwen, is betoverend.”

Theaterkrant

”Verrassende en vooral uiterst levendige productie. Maas en Sterke zijn jonge theatermakers, ze hebben vast nog veel moois voor ons in petto.”

★★★★ Scènes

”Zo volgen we de zoektocht van Sterke en Maas; uitgelicht, uitvergroot en verdiept door de acht leden van het koor die – naast een mooi synchroon gezamenlijk optreden – elk allemaal even een eigen scène krijgen.”

Volkskrant

regie: Titus Tiel Groenestege | concept, tekst spel en muziek: Wilko Sterke en Thijs Maas | koor: Sascha Bornkamp, Myrthe Huber, Emma Linssen, Carmen van Mulier, Anne Reitsma, Milan Sekeris, Bastiaan Vandendriessche en Minne Koole | decor & kostuums: Janne Sterke