Mike Fentross & Maarten Ornstein

Mike Fentross & Maarten Ornstein

Mike Fentross & Maarten Ornstein

  • Zaterdag 1 oktober 2022
  • SPOT/Locatievoorstelling
  • 20:00 uur: Start concert
  • 21:15 uur: Einde concert
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 1 oktober 2022
  • 20:00 start of event
  • (Times are subject to change)

ODE: muziek in Groninger kerken

Onze provincie telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens ODE vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten. Op zaterdag 1 oktober kun je in de kerk in Wirdum genieten van de bijzondere muziek van luitist Mike Fentross en basklarinettist Maarten Ornstein, winnaars van de Willem Breuker Prijs 2022. 

Wat krijg je als een klassiek geschoolde luitist en een in jazz gewortelde basklarinettist op zoek gaan naar de ultieme schoonheid? Dan krijg je zoiets als Oblivion Soave, een cd die Fentross en Ornstein in 2016 opnamen. Wonderschone (vroege) barokmuziek van onder anderen Claudio Monteverdi (1567-1643), John Dowland (1563-1626) en Constantijn Huygens (1596-1687) komt samen met werk van de Egyptisch-joodse componist Daoud Hosni (1870-1937) en een folksong van de Zweedse singer-songwriter Mikael Marin (1965). Tijdens dit concert speelt het duo ook Bachs Adagio in A, BWV 564, het middendeel van zijn beroemde Toccata, Adagio & Fuga in C.

Oblivion Soave
Oblivion Soave
is vernoemd naar het gelijknamige slaapliedje uit Monteverdi’s opera L’incoronazione di Poppea. Het betekent zoiets als ‘sluimer zacht’. Dat is dan ook de opdracht die Fentross en Ornstein aan de luisteraar meegeven. Heerlijk om je daar in zo’n sfeervolle Groningse kerk aan over te geven.

Programma
Muziek van o.a. Monteverdi, Frescobaldi, Dowland, Hosni, Marin, Huygens, Marais en J.S. Bach

“Wat een weldaad is het beluisteren van het album Oblivion Soave! Alleen de combinatie van instrumenten zorgt al voor zo’n verrassend fris effect. Dit album smaakt naar meer!”
Platomania

Maarten Ornstein en Mike Fentross ontvangen Willem Breuker Prijs 2022   

Naast de jaarlijkse Boy Edgarprijs kent de Nederlandse jazzscene sinds vijf jaar nog een andere prestigieuze prijs: de Willem Breuker Prijs. Deze award, vernoemd naar de in 2010 overleden saxofonist, klarinettist en componist Willem Breuker, wordt elke twee jaar uitgereikt aan een componist, musicus, programmeur of organisator wiens werk wordt gekenmerkt door ‘vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest’. Op vrijdag 4 november wordt de prijs uitgereikt aan saxofonist/klarinettist Maarten Ornstein en luitist Mike Fentross.

“Het duo weet het traditionele in de eigen tijd te plaatsen door oude en nieuwe muziekculturen uit verschillende delen van de wereld subtiel te mengen.”
jury Willem Breuker Prijs

Locatie: Kerkeweg 24, Wirdum
In de directe omgeving van de concertlocatie is mogelijk beperkte gelegenheid tot parkeren. Houd dus rekening met een (korte) wandeling.