Noord Nederlands Toneel

Noord Nederlands Toneel

De laatkomer / naar Dimitri Verhulst

Noord Nederlands Toneel

De laatkomer / naar Dimitri Verhulst

  • Dinsdag 30 september 2014
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 30 september 2014
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Dimitri Verhulst was bij de premiere en was heel enthousiast:
“Het is een hele mooie voorstelling geworden. Ontroerend waar het ontroerend moet zijn, pijnlijk waar het pijnlijk moet zijn, de humor blijft gehandhaafd en tot mijn grote verbazing zijn mijn teksten overeind gebleven. Ik ben een zeer tevreden man.”

Noord Nederlands Toneel speelt ‘De laatkomer’, naar de gelijknamige bestseller van de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst. Het stuk volgt het leven van Désiré, een man op leeftijd die de kleinerende houding van zijn vrouw zat is en weer plezier wil hebben in het leven. Hij besluit revanche te nemen en belazert zijn omgeving op hilarische wijze door zich voor te doen als demente grijsaard. Hij maakt zijn leven tot één groot feest. Uitsmijter is de ontroerende ontmoeting met zijn inmiddels demente jeugdliefde Rosa. Een mooie en uitdagende vrouw die hij nooit heeft durven kussen en die hem nu niet meer herkent.

‘De laatkomer’ is het verhaal van Désiré, maar ook dat van de schrijver zelf. Nadat zijn boek klaar was, keerde Verhulst terug naar zijn eerste liefde. ‘De laatkomer’ is een oproep om nu te leven: niet morgen, niet overmorgen, niet volgend jaar, maar nu!

“Prachtige beeld…Sublieme enscenering… De toneelversie van De laatkomer stelt het origineel ver in de schaduw…De heldere bewerking (Dirkje Houtman), de vervreemdende muziek (Eef van Breen), het schijnbaar simpele licht- (Remko van Wely) en decorontwerp (André Joosten), het voortreffelijk figurerende ensemble…Groots in zijn subtiliteit.”

★★★★★ Trouw

 “Dit is wat je noemt een bewerking…Weer grijpt het NNT een heftig thema bij de lurven. Weer leidt dit tot een memorabele voorstelling…pracht van een tekstbehandeling…Dagelet speelt op prijzenswaardige wijze het hoofdpersonage…”

★★★★ Dagblad van het Noorden

“Geraffineerde voorstelling…Een zwaar onderwerp als dementie op lichte toon en met humor…Mafaalani behoudt op het toneel een groot deel van Verhulsts lichtheid.”

★★★ de Volkskrant

‘Dagelet schittert…De literaire taal van Verhulst besnuffelend dan wel uitspugend, geeft hij [Dagelet] op overrompelende wijze gestalte aan het personage.’

★★★★ Theaterkrant

“Die schurende combinatie van vrolijke lichtvoetigheid en schrijnende grimmigheid zie je van begin tot eind terug in ‘De laatkomer”.

★★★★ De Telegraaf

tekst: Dimitri Verhulst ∙ bewerking: Dirkje Houtman en Ko van den Bosch ∙ regie: Ola Mafaalani spel: Hans Dagelet, Roni Haver, Bram van der Heijden, Malou Gorter, Jochem Stavenuiter, Peter Vandemeulebroecke, Lies Pauwels e.a. ∙ muziek: Eef van Breen