Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Immens, indrukwekkend; Ives

Noord Nederlands Orkest

Immens, indrukwekkend; Ives

  • Zaterdag 16 maart 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 16 maart 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start of event
  • (Times are subject to change)

Charles Ives is een van de ongewoonste componisten aller tijden; een uiterst succesvol verzekerings-topman in New York en schepper van een revolutionair oeuvre. Zijn muziek is vierdimensionaal in een driedimensionale wereld. Koren, orkest, harmonie, fanfare en brassbands verzamelen zich in De Oosterpoort voor dit zeldzame, tweedaagse spektakelstuk.

Ives laatste, Vierde Symfonie (geschreven tussen 1910 en 1924) werd pas in 1965 voor het eerst volledig uitgevoerd en wordt zelden gespeeld. Met zijn gelaagde structuur en gecompliceerde bezetting is het buitengewoon moeilijk uit te voeren. Alles wat hem als Amerikaan muzikaal gevormd heeft – hymnen, marsen, boerendansen, alles wat hij tijdens zijn kinderjaren in New England aan melodieën en cliffhangers meekreeg – verdwijnt bij Ives in de grote grabbelton van zijn verbeeldingskracht, waaruit hij naar believen materiaal en inspiratie put.

In het derde deel van A Set of Pieces for orchestra called Holidays, The Fourth of July (1913) neemt Ives ons mee naar viering van Onafhankelijkheidsdag in New York. Het slechts zeven minuten durende stuk is een explosie van allerhande patriottische en populaire deuntjes. Van alle kanten verschijnen marchingbands en dagen de muziekgroepen elkaar uit tijdens de parade. Om na een korte, afwachtende pauze, midden op Times Square, tot een daverende clash te komen.

Aan dit concert gaat een bijzonder voorprogramma vooraf! Tussen 19.15 en 20.00 uur vinden er drum battles plaats voor de deur van De Oosterpoort door Slagwerksectie Noordenveld uit Roden en North Frisian Percussion Corps (NFPC) uit Dokkum. Vanaf 19.40 uur verwelkomt het projectharmonieorkest bezoekers in de foyer van de Grote Zaal met repertoire in de stijl van Charles Ives, onder leiding van dirigent Jaap Wils.

Programma en bezetting
C. Ives: Unanswered Question
C. Ives: Holidays Symphony, The Fourth of July
Projectkoor (comp. G.P. van Schaik): A sort of Ives
Showband Marum (arr. S Bandringa): Hallucination
Bicycle Showband Crescendo: Theme Formule 1
J. Cage: 4’33”
C. Ives: Holidays Symphony, The Fourth of July
Showband Marum: Battle of the Hyme
Bicycle showband Crescendo: The Gem of the Ocean
C. Ives: Symfonie no. 4

Dirigenten: Antony Hermus, Henri Christofer Aavik, Benjamin Perry Wenzelberg | piano: Ralph van Raat | m.m.v. Noord Nederlands Concertkoor, Showband Marum, Bicycle Showband Crescendo

Inleiding

Voorafgaand aan dit concert wordt een inleiding gegeven waarin je meer kunt ontdekken over het stuk en de componist. Aanvang 19.00 uur. Kaarten à € 5,- kun je mee bestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Prijs ticket is inclusief pauzedrankje
Dineren bij MUZE

In restaurant MUZE kom je in een sfeervolle ambiance in de stemming voor het concert. We serveren hier klassiek gerechten op eigentijdse wijze, naar keuze een drie- of viergangen diner.

Bekijk menu en reserveer