Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Simone Lamsma speelt Tsjaikovski

Noord Nederlands Orkest

Simone Lamsma speelt Tsjaikovski

  • Vrijdag 13 mei 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 0,00 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Benjamin Brittens opera Peter Grimes gaat over een tragedie in een Engels vissersdorp. Maar meer nog dan het havenvolk is de zee zelf een hoofdpersoon. In de Four Sea Interludes krijgt die alle ruimte: hier verklankt Britten de zee met veel gevoel voor stijl en dramatiek.

Waar Simone Lamsma verschijnt mag je vuurwerk verwachten. Ditmaal soleert zij in Tsjaikovski’s Vioolconcert, een van de absolute toppers van het vioolrepertoire. Vreemd genoeg werd dit vurige werk geboren uit een diepe emotionele crisis: Tsjaikovski componeerde zich een uitweg uit zijn totaal mislukte huwelijk.

Een waar feest zijn de Symfonische dansen van Sergej Rachmaninov. De allerlaatste Russische romanticus blikt in dit enorm vitale stuk terug op zijn leven. Hij was jaren eerder naar Amerika geëmigreerd, maar nog altijd voelde hij heimwee naar zijn vaderland. En die combineert hij hier met de energie van het Amerikaanse grotestadsleven.

Podcast: Discover the Classics

Podcast: Discover the Classics

Meer achtergrondinformatie? Luister dan ook naar onze podcast over verschillende periodes van de klassieke muziek door Yvonne van den Berg, oud-programmeur Klassiek van Spot Groningen. Meer informatie

dirigent: Kerem Hasan · viool: Simone Lamsma

Britten: Four Sea Interludes uit Peter Grimes, op.33a
Tsjaikovski: Concert voor viool en orkest op.35 in D
Rachmaninov: Symfonische dansen op.45