Noord Nederlands Orkest

Noord Nederlands Orkest

Orthel, Skrjabin en Franck

Noord Nederlands Orkest

Orthel, Skrjabin en Franck

  • Zaterdag 19 maart 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Grote zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Nederlandse schilders, schrijvers en architecten zijn beroemder geworden dan de componisten, vaak onterecht. Leon Orthel zou je vaker willen horen. In de vorige eeuw vonden sommigen zijn prikkelende muziek niet modern genoeg, maar in de oren van nu klinkt die vooral tijdloos en prachtig voor orkest geschreven.

Alexander Skrjabin beschouwde zichzelf als een mystiek componist, had kosmische visioenen en werd uiteindelijk stapelgek, maar het vroege Pianoconcert is nog een smeuïg staaltje Russische romantiek, al zitten er genoeg passages in die je ‘vreemd’ kunt noemen. Pianosolist Barry Douglas, gespecialiseerd in romantisch repertoire, is een ideale vertolker.

Veel Franse symfonieën zijn er niet, maar toen de Frans-Belgische César Franck er eentje schreef was het raak. Zijn Symfonie was een verademing in de tijd dat muziek ergens over moest gaan of iets moest uitbeelden. Dit is ‘gewoon’ een glorieus stuk muziek zonder meer, van een componist met een onuitputtelijk melodiegevoel.

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € o,00 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

Podcast: Discover the Classics

Podcast: Discover the Classics

Meer achtergrondinformatie? Luister dan ook naar onze podcast over verschillende periodes van de klassieke muziek door Yvonne van den Berg, oud-programmeur Klassiek van Spot Groningen. Meer informatie

Orthel: Tre movimenti ostinati op.59
Skrjabin: Concert voor piano en orkest op.20 in fis
Franck: Symfonie in d

dirigent: James Judd · piano: Barry Douglas

Muze