De Verleiders met o.a. Pierre Bokma

De Verleiders met o.a. Pierre Bokma

Door de bank genomen: 10 jaar later

De Verleiders met o.a. Pierre Bokma

Door de bank genomen: 10 jaar later

  • Donderdag 20 april 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

In 2014 verrasten DE VERLEIDERS met een vlijmscherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Verbijsterde bezoekers, uitverkochte zalen, een Burgerinitiatief, een plenaire bespreking in de Tweede Kamer en een onderzoek door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Er was een steen in de vijver gegooid.

10 jaar later

Is er iets veranderd? Jazeker. Het is erger geworden. De gelddrukpersen van commerciële en Centrale Banken draaien overuren. Rentes daalden tot nooit eerder vertoonde negatieve waarden. Geld werd gratis. De rijkste 0,01%, zag in acht jaar tijd zijn vermogen vertienvoudigden. De overheid strooit miljarden aan steunpakketten en stikstofmaatregelen over het land uit. Geleend weliswaar, dat mogen onze kinderen later terugbetalen.

Je lacht je gek

En wij? Wij zien dat alles duurder wordt. Wonen is niet meer van één inkomen te doen, energie is onbetaalbaar, de inflatie is torenhoog en spaargeld verdampt. En dan is er nog een nieuw geldstelsel, waarmee de overheid al jouw bestedingen op afstand kan monitoren, een onontkoombare geldwisseltruc waarvan je nekharen overeind gaan staan. Door de bank genomen: tien jaar later werpt een kritische blik op deze verbijsterende ontwikkelingen in een rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges. Je lacht je gek.

“Hoe theater je meedogenloos wakker schopt.”

– Dagblad van het Noorden ★★★★★  2014

“Schrijver van Houts heeft zijn huiswerk opnieuw uitstekend gedaan…Had Thomas Piketty Nederlands verstaan, dan had hij goedkeurend geknikt.”

– Het Parool ★★★★  2014

“…verrukkelijk gepresenteerd en gespeeld…”

– Trouw ★★★★  2014

“… een must see voor iedere Nederlander…”

– De Telegraaf ★★★★  2014

“Bankiers vakkundig om de oren geslagen.”

– Theaterkrant ★★★★  2014

“…hoogst lachwekkend en huiveringwekkend wáár tegelijk – satire op
zijn best”

– NRC Handelsblad 2014

“…een unieke vorm van documentair, satirisch theater…hilarisch
theater”

– de Volkskrant 2014

script: George van Houts | regie: Leopold Witte | met: Pierre Bokma (Pierre Bokma wisselt zijn rol), Victor Löw, George van Houts, Adam Kissequel en Linde van den Heuvel | decorontwerp: Michiel Voet | lichtontwerp: Uri Rapaport | geluidsdecor: Robert van Delft | kostuumontwerp: Dieuweke van Reij