Keti Koti

Keti Koti

Emancipation day

Keti Koti

Emancipation day

  • Vrijdag 1 juli 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Trompsingel 27
  • 18:30 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 1 juli 2022
  • SPOT/De Oosterpoort, Trompsingel 27
  • 18:30 start of event
  • (Times are subject to change)

Op vrijdag 1 juli viert Groningen met Keti Koti de afschaffing van de slavernij. Op die dag verandert de binnenstad van Groningen in een groot festivalterrein. Op allerlei locaties worden bijzondere activiteiten georganiseerd in het kader van het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking daarvan op het heden. Denk maar eens aan muziek, spoken word, films, lezingen, tentoonstellingen en zelfs een culinaire markt.

The Mix
In De Oosterpoort vieren we in restaurant The Mix de afschaffing van de slavernij met spoken word, theater, muziek en dans. We gaan in gesprek met elkaar, kijken en luisteren naar de artiesten, genieten van lekkere hapjes en drankjes en dansen tot slot op de beats van DJ Lowpro. Het event is gratis toegankelijk, maar reserveer wel even een kaartje.

Programma:
HOST: Michael Kenton
Michael Kenton, wie kent hem niet? Misschien van ‘achter de schermen’ bij vele events, als host van de hiphop radioshow ‘Breaknorth’,  als presentator op je favoriete event, of nog van zijn muziek met ‘de Gebroeders’.

On stage:

Wethouder Manouska Molema – opening

Nadia – theater
Nadia voert je mee in de geschiedenis van de Surinaamse klederdracht in het algemeen en de hoofddoek in het bijzonder. Zij zal ook twee Surinaamse liedjes ten gehore brengen.

Cissy Joan – spoken word
Spoken Wordartiest Cissy Joan zat bij de Poetry Circle, was te gast bij NPO Radio1 en toerde door Nederland en België met de Poëziebus. Zij voelt de noodzaak om te schrijven over het slavernijverleden en de doorwerking hiervan omdat dit voor een vrouw met wortels in Nederland, Curaçao en Suriname, onlosmakelijk verbonden is met haar identiteit en leefomgeving.

Mauricio – spoken word
Deze veelzijdige duizendpoot doet honderden dingen tegelijk en weet in de meeste disciplines ook nog eens goed te scoren. Hij bracht zijn dichtbundel Niet alles is goud uit en is een bekende naam in de spoken word scene in Groningen. Zonder veel poespas maakt hij in klinkklare taal duidelijk wat hij vindt, ziet, ruikt, proef en beleefd.

Vinny Johnson – muziek

Tammy Blue – spoken word
Tammy Blue begon ooit op 11-jarige leeftijd met schrijven na het zien van de Oprah Winfrey show. Daar werd gezegd dat je je gevoelens kon opschrijven als een methode om jezelf te helen. Ze deelt haar gevoelens graag met anderen met woorden die recht uit haar hart komen.

ZOZY – muziek
De Groninger songwriter ZOZY zit niet vast aan één genre, maar laat haar muziek sturen door de verhalen die ze wil vertellen. De sterkste invloeden zijn R&B en HipHop, maar verwacht ook uitstapjes naar onverwachtere hoeken in haar werk.

Myron Hamming – stadsdichter
Myron Hamming won de derde prijs tijdens de Martin Luther King Spoken Word competitie en is stadsdichter van Groningen. Zijn missie: een breed publiek activeren voor een écht inclusieve samenleving.

Afraw Nation – dans
Afraw Nation staat voor eenheid, cultuurvorming en passie. Deze dansgroep heeft als doel Afrodance te verspreiden in het Noorden. En met succes, want ze werden al tweemaal Noord Nederlands Kampioen. Door middel van Afrodance uiten zij hun gevoel voor vrijheid en hopen dat met jou te delen.

Dansvloer:
DJ LowPro – muziek
Dé bekendste DJ van Groningen. Hij trad op in het voorprogramma van o.a. Snoop Dogg, Nas en Typhoon. Tijdens Keti Koti draait hij een set met de traditie van de drums als leidraad omdat de Afrikaanse ritmes de oorsprong zijn van vele moderne genres.

Keti Koti
Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks gevierd met Keti Koti: een feestdag op 1 juli. Keti Koti stamt uit het Sranantongo (Surinaams) en betekent “ketenen gebroken”.

Strippenkaart
Wil je als een echte festivaltijger alle programmaonderdelen in Groningen bezoeken? Dan hebben we een leuke actie: de Keti Koti strippenkaart. Daarmee kun je bij alle locaties die een gratis dagprogramma aanbieden een stempeltje halen. Een volle strippenkaart kun je ’s avonds inleveren bij SPOT/De Oosterpoort – en dat levert je een leuke verrassing op! Er wordt een gelimiteerde hoeveelheid strippenkaarten uitgegeven. Je kunt ze op 1 juli afhalen bij de Akerk, het Museum aan de A, Forum Groningen en Universiteitsmuseum. Kijk voor het hele programma op www.bitterzoeterfgoed.nl