Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Pauline Foest e.a.

Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Pauline Foest e.a.

De avond is ongemak

Jip en Imke Smit, Aus Greidanus Jr., Pauline Foest e.a.

De avond is ongemak

  • Donderdag 19 oktober 2023
  • SPOT/Stadsschouwburg, Turfsingel 86
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Het beklemmende De avond is ongemak, naar het veelgeprezen debuut van schrijver Marieke Lucas Rijneveld, is voor het eerst in het theater te zien. Door de ogen van jongste zus Jas, gespeeld door Jip Smit, zien we hoe een streng gereformeerd boerengezin wordt ontwricht door de plotselinge dood van hun zoon.

Buitengewoon beeldrijk proza

De ouders zijn verlamd door verdriet en merken niet dat hun dochter langzaam ontspoort. Zwevend in het niemandsland tussen kindertijd en volwassenheid, neemt Jas je mee in haar hoofd. Je bent getuige van haar worstelingen en schuldgevoelens en van ontroerende gesprekken met haar overleden broer, die wordt gespeeld door Jips eigen tweelingzus Imke Smit. De avond is ongemak is een verstikkend en schrijnend verhaal, opgeschreven in buitengewoon beeldrijk proza. Elke zin is een klein kunstwerkje. Jibbe Willems en regisseur Nina Spijkers, twee van de meest talentvolle theatermakers van dit moment, maken er een hartverscheurende en ontroerende voorstelling van over dood, rouw en schuldgevoel.

 

Marieke Lucas Rijneveld

Marieke Lucas Rijneveld (1991) groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf. Hij debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In De Volkskrant werd hij vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Zijn debuutroman De avond is ongemak werd bekroond met de ANV Debutantenprijs. De Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize. Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs. Ook zijn roman Mijn lieve gunsteling viel in de prijzen. En werd in de regie van Ivo van Hove op de planken gebracht door Internationaal Theater Amsterdam. In 2022 verscheen zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers.

 

Inleiding

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Kaarten à € 3,50 kun je meebestellen bij je bestelling of apart wanneer je al kaarten hebt.

regie: Nina Spijkers | bewerking: Jibbe Willems, naar het boek van Marieke Lucas Rijneveld | spel: Jip en Imke Smit, Aus Greidanus jr., Pauline Foest e.a. | decorontwerp: Dennis vanderBroeck | kostuumontwerp: Bernadette Corstens | lichtontwerp: Tim van ‘t Hof