European Guitar Concerto Competition & Festival

European Guitar Concerto Competition & Festival

De vier finalisten

European Guitar Concerto Competition & Festival

De vier finalisten

  • Zondag 4 februari 2018
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 4 februari 2018
  • start of event
  • (Times are subject to change)

European Guitar Concerto Competition & Festival

Van 29 januari t/m 4 februari 2018 organiseert de stichting Dutch Guitar Foundation de eerste editie van The European Guitar Concerto Competition & Festival. Het finaleweekend vindt plaats in De Oosterpoort. Het is een in Europa uniek concours omdat alle finalisten een compleet gitaarconcert uitvoeren. Op 3 februari wordt onder andere het vermaarde ‘Concierto de Aranjuez’ van Rodrigo uitgevoerd door Sabrina Vlaskalic, een van de toonaangevende gitaristen van dit moment. Een dag later spelen vier finalisten een gitaarconcert. Het jonge en ambitieuze Kamerorkest van het Noorden zorgt voor de begeleiding. Om de concerten nog aantrekkelijker te maken worden er aanvullende activiteiten georganiseerd, zoals een wijn- en bierproeverij. En dat allemaal in dé klassieke gitaarstad van Nederland!

De vier finalisten met Kamerorkest van het Noorden o.l.v. Dimitris Spouras

Wist u dat Ivo Pogorelich, onder contract bij Deutsche Grammophon en een van ‘s werelds beroemdste pianisten ooit deelnam aan de Chopin Competitie? Klaarblijkelijk verliep het concours voor hem niet al te goed en hij moest de competitie al voortijdig verlaten.
Volgens sommige bronnen verliet bij het bekendmaken van Pogorelich’s uitsluiting jurylid Martha Argerich de zaal, verklarend dat Pogorelich een genie is. Uiteindelijk had dit hele gebeuren zo`n impact dat het Ivo Pogorelich bekender maakte dan de winnaar van de finale.

Gelijkwaardige dramatische gebeurtenissen kunnen we u niet beloven bij de 1ste European Guitar Concerto Competition, maar de juryleden hebben natuurlijk elk hun eigen mening. We zullen ze echter in geval van onenigheid proberen binnenboord te houden.Wat we wel kunnen beloven is dat onze vier finalisten gitaristen van wereldniveau zullen zijn, de beste exponenten van hun generatie. Want de uitgevoerde gitaarconcerten, Fantasie para un Gentilhombre en het Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo, behoren tot het moeilijkste wat de gitaarliteratuur te bieden heeft. Uitsluitend een solist van bijzondere klasse kan deze stukken uitvoeren.

Misschien levert de finale een nieuwe Ivo Pogorelich van de gitaar op of dient de nieuwe Andres Segovia zich aan of een niet eerder ontdekt talent dat de wereld van de gitaar en haar muziek voorgoed zal veranderen. Kom luisteren en neem de kans om uw eigen favoriet te kiezen door te stemmen voor de Publieksprijs. En, mocht u het oneens zijn met de keuze voor de winnaar van de publieksprijs, storm niet de zaal uit, maar verklaar gerust de genialiteit van de door u gekozen speler.