Dood Paard

Dood Paard

Macbain

Dood Paard

Macbain

  • Dinsdag 15 september 2015
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Dinsdag 15 september 2015
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Een knappe symbiose van konings- en rockpaar
Gerardjan Rijnders verweeft het levensverhaal van Nirvana-zanger Kurt Cobain en zijn vrouw Courtney Love – het roemruchte koppel uit de jaren negentig dat leefde in een wereld van seks, drugs en rock-’n-roll – met Macbeth en zijn Lady, het ambitieuze en moordzuchtige stel uit Shakespeare’s meesterwerken. Dood Paard eindigde in 2014-2015 met ‘Macbain’ in de hoogste regionen van de eindejaarslijstjes: “Door uitzinnig acteren van Manja Topper (die stem!) en Gillis Biesheuvel (die mimiek!) werd het weird, geestig en ook af en toe eng theater”, schreef de Volkskrant.

Een echtpaar wacht op een onafwendbaar einde. De man wordt geplaagd door chronische buikpijn en is geobsedeerd door flipperbaby’s. De vrouw heeft ooit een baby de borst gegeven, maar het kind heeft inmiddels zelfmoord gepleegd. Het einde van het geplaagde stel wordt voltrokken door iemand die niet uit een vrouw geboren is, wanneer het grote woud van Birnam het op een lopen zet.

“Door uitzinnig acteren van Manja Topper (die stem!) en Gillis Biesheuvel (die mimiek!) werd het weird, geestig en ook af en toe eng theater. Vormtechnisch hartstikke consequent bovendien.”

★★★★ de Volkskrant (Hein Janssen)

“Dankzij de sterke opbouw en het flexibele spel, van licht vreemd via hilarisch naar diep tragisch, neemt dit stuk de kijker mee. De koppeling van de twee verhalen werpt een interessant licht op de verschijnselen ambitie en zelfdestructie.”

★★★★ Theaterkrant

door: Gillis Biesheuvel, Manja Topper, Wessel Schrik, Julian Maiwald, tekst: Gerardjan Rijnders, William Shakespeare, Courtney Love, Kurt Cobain, Janine Brogt