Cross-linx

Cross-linx

Cross-linx

  • Zondag 28 februari 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zondag 28 februari 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Let op: vrije sta- en (een beperkt aantal) zitplaatsen.

Cross-linx in English

Cross-linx in English

Tickets: via this website, our box offices, local record store Plato and  ticketmaster.nl

Sunday February 28th the festival Cross-linx will take place in De Oosterpoort.

Cross-linx is a varied evening filled with unexpected connections between composed ‘new’ music and artists of the avant-garde pop scene. The festival does not only go off the beaten track figuratively, but also presents this musical adventure in unexpected places within the concert hall.

Singer-songwriter Andrew Bird, the New Zealand singer/guitarist Neil Finn and Wilco-drummer Glenn Kotche are the main acts at Cross-linx, the indie-classical festival which tours through the Netherlands from the 25th-28th February 2016. Andrew Bird presents his new CD which will be released this coming spring. For Cross-linx, Kotche and Finn work together in an orchestra, alongside musicians of Lunatree and several other special guests. Other confirmed acts at Cross-linx are the American percussion group Third Coast Percussion, On Fillmore, guitarist Aart Strootman and the British talent Luke Deane.

Zondag 28 februari vindt het festival Cross-linx plaats in De Oosterpoort. Cross-linx biedt een gevarieerde avond vol onverwachte verbindingen tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant- garde popscene. Het festival gaat niet alleen figuurlijk buiten de gebaande paden, maar presenteert het muzikale avontuur ook op onverwachte plekken in De Oosterpoort.

De line-up bestaat uit:

Neil Finn & Glenn Kotche’s Unlimited Orchestra, Lunatree, Andrew Bird, The Notwist

Son Lux, Diamanda Dramm

Emilie & Ogden, Third Coast Percussion, Aart Strootman

Yuri Landman, Dawn of Midi, Luke Deane & Ragnar Olafsson

Perhaps Contraption, Exec, Dominique Vleeshouwers, Marco Mlynek

————————————————————————————–

Neil Finn & Glenn Kotche’s (co-curator) Unlimited Orchestra
Glenn Kotche is deze editie co-curator van het festival. ”Kotche is een icoon in de indie muziekscene”, aldus Cross-linx directeur Frank Veenstra: ”Ik ben er heel blij mee dat we samen het programma samenstellen en vooral ook dat hij met Neil Finn een orkestproject maakt. Dat wordt heel bijzonder, een songcyclus waarin hun muziek samengaat met nieuw en bestaand werk en arrangementen van Lunatree”. Kotche zal op Cross-linx tevens aantreden met zijn duo On Fillmore en samen met Third Coast Percussion. ”Daarmee gaan we werken van Kotche uitvoeren maar ook materiaal van Steve Reich”, aldus Veenstra: ”En zo’n programma is de core business van Cross-linx, precies de essentie van wat we op de bühne willen brengen”. Eerder waren Bryce Dessner, gitarist van The National, en Shara Worden aka My Brightest Diamond co-curatoren van Cross-linx.

Backbone: Lunatree
Lunatree geldt als een van de meest opvallende ensembles in Nederland. Onder aanvoering van slagwerker Arnold Marinissen opereert het indie-classical gezelschap in uitermate breed repertoire: van Steve Reich tot Aphex Twin. Daarnaast gaat het net zo makkelijk de samenwerking aan met acts als Tindersticks en A Winged Victory for the Sullen. Of zoals op Cross-linx, met Neil Finn en Glenn Kotche. Lunatree vormt namelijk de backbone van Finn en Kotche’s Unlimited Orchestra. Een eenmalig orkestproject dat gaat resulteren in een songcyclus van 75 minuten met gastbijdragen van Peter Buck (R.E.M.), Son Lux en Andrew Bird.

Andrew Bird
De Amerikaanse songschrijver en multi-instrumentalist Andrew Bird kan je een paradijsvogel noemen: iemand die de afgelopen twintig jaar gestaag een onnavolgbaar eigen geluid ontwikkelde met invloeden uit jazz, blues, indie-rock en klassiek. Een eenmansorkest en muzikale alleseter pur sang, met twee vaste elementen: zijn viool (die hij al vanaf zijn vierde bespeelt) en zijn karakteristieke fluiten (waarmee hij veel nummers begint of eindigt). Cross-linx heeft de primeur van Bird’s nieuwe album dat komend voorjaar verschijnt.

The Notwist
Antihelden. Niet te peilen. Flegmatiek. The Notwist is een bijzondere band. De Duitse indierockers keerden een aantal jaren geleden met een nieuw album terug aan de top van het indielandschap, maar echte hits heeft de band niet op zijn naam. Wat ze wel hebben, is een album dat in zijn volledigheid een hele generatie inspireerde en beïnvloedt heeft. Neon Golden scoort bij Pitchfork een verbijsterende 9.2 en dit meest dansbare en poppy album bezorgt het Duitse viertal een wereldwijde bekendheid. Tijdens Cross-linx zal The Notwist Neon Golden integraal ten gehore brengen, wat de band nog maar één keer eerder deed – een unieke gelegenheid dus om een van de indietronic pareltjes van deze eeuw live te beleven.

Son Lux
Son Lux is de artiestennaam van zanger, componist en multi-instrumentalist Ryan Lott. De Amerikaan produceerde beats voor rappers, werkte met Sufjan Stevens en Lorde en heeft naast verschillende soundtracks voor films ook meer dan vier studioalbums op zijn naam staan. Een veelvraat dus, die met zijn elektronisch gelaagde folk het muzieklandschap verbreed. Zoals Pitchfork het zegt over zijn laatste album Bones: “De fluit die je hoort, maar absoluut geen fluit kan zijn, de strijkers die met geen mogelijkheid strijkers kunnen zijn. Geen plaat die je van voor tot achter mee kunt zingen. Maar dat hoeft ook niet, soms is het gevoel dat je mee wilt gaan zingen al genoeg”. Lott speelt zowel met Son Lux op Cross-linx als dat hij aantreedt bij het Unlimited Orchestra.

Diamanda Dramm
Amsterdamse violiste speelde al op haar 13e in het Concertgebouw tijdens de opening van het Holland Festival. Ze studeerde in Boston, won de John Cage Award en speelde onlangs shows in Londen en Brussel met niemand minder dan avant-rock legende John Cale. Haar enorme talent spreekt voor zich, vanavond zal ze ook op Cross-linx laten zien waarom ze zo’n graag geziene gaste is.

Emilie & Ogden
Joanna Newsom heeft er met Emilie & Ogden een geduchte concurrente bij gekregen. Emilie & Ogden is geen duo, maar een trio. Of tenminste, ze zijn ook weer met zijn tweeën: zangeres Emilie die haar harp liefkozend Ogden noemt. De Canadese zangeres en haar harp vormen op die manier toch een klassiek duo waarbij beiden een even belangrijke rol vertolken in de betoverende liedjes van Emilie & Ogden. De zwierige, mystieke klanken van de harp en stem van Emilie Kahn worden perfect begeleidt door haar backing band op bas en drums.

The Third Coast Percussion
Het uit Chicago afkomstige Third Coast Percussion staat bekend om hun baanbrekende samenwerkingsverbanden. De groep combineert de kracht van rockmuziek met het avontuur van eigentijds klassieke muziek. Samen met Glenn Kotche zullen de Amerikanen op Cross-linx laten zien waarom Third Coast Percussion te boek staat als een van de beste percussie groepen ter wereld. Werk van Steve Reich wordt afgewisseld met dat van Kotche’s eigenste hand.

Aart Strootman
Spelen op een instrument dat alleen op een schilderij bestaat. Aart Strootman, de jonge, enorm getalenteerde gitarist doet het. Na samenwerkingen met vele andere muzikanten en solo werk voor onder meer het Britten Sinfonia stort de cum laude afgestudeerde Strootman zich op Jeroen Bosch’ Tuin der Lusten. Op het rechterpaneel – ook wel muzikale hel – van dit schilderij, bevindt zich een luitharp. Strootman is geïntrigeerd en bouwt dit instrument, naar voorbeeld van het schilderij, zelf na. Op Cross-linx zal Strootman een poging doen om de hel van het schilderij van Jeroen Bosch, een klank te geven.

Yuri Landman
Yuri Landman verovert al een aantal jaren de wereld met zijn zelf ontworpen instrumenten. Onder meer Sonic Youth, dEUS en The Veils maakten al gebruik van de snaarinstrumenten van de Nederlander. De striptekenaar van origine speelde in verschillende bands, maar na 2004 stort hij zich vooral op het ontwikkelen van nieuwe instrumenten. De pulserende sound van zijn Moodswinger en andere instrumenten van Landman staan aan de basis van een dansvoorstelling op 3 x 3 meter die hij samen maakte met Mirella de Almeida Castagna.

Dawn of Midi
Afkomstig uit Brooklyn, New York, maar met roots aan de andere kant van de wereld. Dit multiculturele trio, met wortels in India, Marokko en Pakistan produceert een hele interessante vorm van akoestische jazz. De stukken hebben een gelaagdheid in zich die soms afwijkt van jazz en uitstapjes maakt naar minimal en ambient electronica. Hun debuut uit 2013 komt uit het niets en wordt door velen – terecht – bewierookt. De kunst van het weglaten opnieuw uitgevonden.

On Fillmore
Nadat Jim O’Rourke (Sonic Youth) bassist Darin Gray en percussionist Glenn Kotche vraagt om hem tijdens een show als ritmesectie in de rug te steunen gebeurt er iets speciaals tussen dit tweetal. O’Rourke vervolgt zijn toer met Sonic Youth, maar tussen Gray en Kotche blijft iets broeden. De samenwerking wordt hervat en mondt uit in een bijzonder experimenteel duo. Een nieuwe vorm van minimalisme vindt zijn weg naar meerdere studioalbums waarvan ‘Extended Vacation’ het meest recente is. Een plaat die geïmproviseerd aanvoelt, maar vooral laat horen dat we te maken hebben met twee exceptionele talenten.

Luke Deane & Ragnar Olafsson
De Britse componist Luke Deane begon zijn muzikale ontdekkingsreis zoals zovelen met pianolessen. Al snel kwam hij er echter achter dat hij nog liever zelf stukken componeerde. Die passie leidt tot een studie aan het conservatorium in Birmingham, waarna hij nu zijn master opleiding afrondt in Amsterdam. Deane maakt grote indruk met zijn werk waarin hij grenzen opzoekt en overschrijdt, zoals in zijn meest recente ‘opera’ 3 Cars , waarin de hoofdrollen gespeeld worden door op afstand bestuurbare autootjes. Tijdens Cross-linx treedt hij op met gitarist Ragnar Olafsson.

Perhaps Contraption
De meest bijzondere ‘marching band’ van het moment. Perhaps Contraption komt met een lading percussie en blazers naar CrossLinx die je stijl achterover doet slaan. Eenmaal weer rechtop zul je ervaren dat ook een marching band absoluut kan verrassen. Niet voor niets stond Perhaps Contraption al op een festival als Glastonbury en speelden ze tijdens de Olympische Spelen in Londen. Het plezier en de gekte spatten er vanaf bij de Britten die moeiteloos ook de donkere kanten van het genre aanraken. Probeer maar eens niet in marcheermodus te komen.

Exec
Exec in de Deense singer songwriter Troels Abrahamsen, die in zijn thuisland vooral bekend is als zanger van de indie-groep VETO. Exec is wat anders: desolate en verstilde piano-songs met Troels’ melancholieke zang vol existentiële vragen, twijfel en weemoed. Songs die hij live alleen op piano vormgeeft: dynamisch, uitermate emotioneel en zeer ontwapenend. Het album The Limber Real volgt op 12 februari.

Dominique Vleeshouwers
De prijzenkast van Dominique Vleeshouwers zegt alles over de klasse van deze muzikant. Zo is de jonge percussionist onder meer winnaar van de internationale slagwerkcompetitie TROMP Percussion in 2014. Mede dankzij deze prijs speelt Vleeshouwers samen met het Asko|Schönberg ensemble en soleert hij bij het Nederlands Kamer Orkest. Als muzikant gaat Vleeshouwers op zoek naar de grenzen en mogelijkheden van de percussie. Vele stijlen komen voorbij in zijn werk. Zijn passie en liefde voor trommels uit vele windstreken, gecombineerd met zijn specialisatie in klassieke muziek zorgen voor een fantastische veelzijdigheid.

Marco Mlynek
Marco Mlynek is een van de drijvende krachten achter de band Cast Glass, maar vooral singer-songwriter en pianist. En niet zomaar een. Hij speelt op een geprepareerde piano. Wat zoveel betekent als dat hij er letterlijk flink wat aan gesleuteld heeft. Mlynek schroeft en draait aan zijn instrument om er een uniek geluid uit te krijgen. Pinpassen, gummen, magneten, alles komt van pas. Zijn muziek? Noem het een kruising tussen Hauschka en Nick Mulvey. Met deze unieke sound mag de Duitser op Cross-linx natuurlijk niet ontbreken. Glenn Kotche (Wilco) is fan!

Website Cross-linx

”Als elke band zijn Cruciale Plaat kent, dan heeft The Notwist die in de vorm van Neon Golden. De band uit het Zuid-Duitse Weilheim speelt die plaat integraal bij het rondreizende Cross-linx Festival.”

Lees hier het volledige artikel

OOR