Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

& Akademie fur Alte Musik Berlin

Collegium Vocale Gent

& Akademie fur Alte Musik Berlin

  • Zaterdag 27 februari 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 27 februari 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Händel: Funeral Ode for Queen Caroline / Händel: Ode to St. Cecilia

Inleiding om 19:00

Inleiding om 19:00

Voorafgaand aan dit concert is er een gratis inleiding om 19.00 uur. Deuren gaan om 18.45 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Extra informatie

Extra informatie

Onderdeel van de Wereldsterren. Programmeur Yvonne van den Berg haalt opnieuw de wereldtop binnen de klassieke muziek naar Groningen.

dirigent: Christian Curnyn ∙ sopraan: Klara Ek ∙ tenor: Thomas Hobbs

Marcus Creed vervangt dirigent Christian Curnyn, die vanwege ziekte moest afzeggen.

Händel op topniveau
Händel voorzag veel belangrijke gebeurtenissen van passende muziek. Zo schreef hij in 1737 het weinig uitgevoerde ‘Funeral Anthem for Queen Caroline’ (The Ways of Zion Do Mourn). Het stuk is soms ingetogen, maar bejubelt ook de talloze deugden van de overleden koningin, echtgenote van koning George II. Naar verluidt heeft Mozart zich door het werk laten inspireren voor zijn grootse ‘Requiem’.

Twee jaar later wijdde Händel zich aan een ode voor St. Cecilia, een cantate gebaseerd op een tekst van de Engelse dichter John Dryden. Er zijn meer musici die zich door de heilige Cecilia lieten verleiden tot prachtige muziek. Zo schreef Purcell in 1683 een groots eerbetoon. Maar geen enkele compositie maakte zoveel indruk als Händels ‘Ode for St. Cecilia’s Day’, een van de twee odes die hij opdroeg aan de beschermheilige van de muziek.
De werken worden uitgevoerd door Collegium Vocale Gent en Akademie für Alte Musik Berlin, die beide garant staan voor vocale en instrumentale barokuitvoeringen van het allerhoogste niveau.

Portemonneeloze pauze bij klassieke concerten
Bij de meeste klassieke concerten is een drankje en de bewaakte garderobe bij uw toegangskaartje inbegrepen. Zo kunt u langer genieten van uw pauze. Indien er geen pauze is, dan staat er na afloop een drankje voor u klaar.