Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam

Vespers van Rachmaninov

Cappella Amsterdam

Vespers van Rachmaninov

  • Woensdag 14 februari 2024
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Cappella Amsterdam komt naar Groningen voor een uitvoering van Rachmaninovs monumentale Vespers, een van de mooiste en indrukwekkendste a-cappellakoorwerken ooit gecomponeerd.

De Vespers van Rachmaninov zijn gebaseerd op oude Russisch-orthodoxe melodieën. De dramatische setting, de symfonische omvang, de virtuoze melodielijnen en de zang die varieert van diepe, donkere baspartijen tot vederlichte sopraanpassages zorgden ervoor dat het in 1915 geschreven werk niet alleen in de Russisch-orthodoxe liturgie zijn weg vond, maar wereldwijd zeer geliefd werd op de concertpodia.

De naam Vespers is eigenlijk niet juist. Rachmaninov noemde zijn vijftiendelige compositie Vsénoshchnoye bdéniye, ofwel Wake voor de hele nacht. Alleen de eerste zes delen behoren tot de vespers (Avondgebeden). De delen 7 t/m 14 zijn metten (nachtgebeden) en deel 15 is een priem (ochtendgebed). In concertvorm gaat er geen nacht overheen, al zet dit meesterwerk van Rachmaninov de tijd wel bijna stil.

De Vespers worden uitgevoerd door Cappella Amsterdam, een van de bekendste en beste Nederlandse kamerkoren. Tijdens de viering van het vijftigjarig jubileum liet het ensemble onder leiding van Daniel Reuss nog maar eens horen waarom het in binnen- en buitenland zo veel prijzen en lof oogst.

dirigent: Daniel Reuss

Een onderdompeling in onwaarschijnlijke klankschoonheid.

de Volkskrant ★★★★★

Abonnement Koren

Abonnement Koren

Dit concert is onderdeel van abonnement Koren. Verkoop van dit abonnement start op donderdag 30 maart (members 12 uur en iedereen 13 uur). Kaarten voor dit specifieke concert zijn te koop voor members vanaf 30 mei en voor iedereen vanaf 1 juni.

> Abonnement gelijk bestellen

> Bekijk alle abonnementen

Prijs ticket is inclusief pauzedrankje
The Mix – à la carte menu

Kom een heerlijk hapje eten in ons nieuwe à la carte restaurant The Mix in De Oosterpoort. Geniet in een kleurrijke omgeving van heerlijk eten en muziek onder één dak en je bent altijd op tijd in de zaal.

Bekijk menu en reserveer