Apollon Musagete Quartet

Apollon Musagete Quartet

Strijkkwartetten van Schubert

Apollon Musagete Quartet

Strijkkwartetten van Schubert

  • Woensdag 1 december 2021
  • SPOT/De Oosterpoort, Kleine zaal / Trompsingel 27
  • 20:15 start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)

Apollon Musagète Quartet, vaste gast in het Amsterdams Concertgebouw, komt met een geheel aan Schubert gewijd programma naar Groningen. Diens laatste strijkkwartet, Der Tod und das Mädchen, is een van de indrukwekkendste en ontroerendste ooit geschreven.

Net als zijn grote voorganger Beethoven bewaarde Schubert zijn diepste en intiemste zielenroerselen voor zijn strijkkwartetten. Vijftien schreef hij er, het eerste toen hij nog maar vijftien jaar oud was. Het laatste, Der Tod und das Mädchen, is een van de indrukwekkendste en ontroerendste ooit geschreven. Het stuk is doordrenkt van afscheid. Schubert koos als basis zijn eigen gelijknamige lied, waarin de dood een jonge vrouw in zijn armen lokt. In de aangrijpende, soms breekbare muziek klinkt spijt, een opwelling van woede, maar ook berusting. Alsof Schubert zijn eigen veel te vroege dood al aanvaard had.

Direct en intiem
Voor veel componisten is het schrijven van een strijkkwartet de ultieme meesterproef. Muziekjournalisten Merlijn Kerkhof en Guido van Oorschot leggen het in de Volkskrant mooi uit: “Door dingen weg te laten, worden andere zaken blootgelegd. En dat is precies wat er gebeurt in het strijkkwartet. Daarin gaat het om structuur, om vorm. Er is geen kleurrijk orkestapparaat waar je je als componist achter kunt verschuilen. Het strijkkwartet is direct en intiem.”

Programma
Schubert: Strijkkwartet nr. 3 in Bes
Schubert: Strijkkwartet nr. 7 in D
Schubert: Strijkkwartet nr. 14 in d Der Tod und das Mädchen

To be announced

To be announced

Binnenkort opent ons nieuwe restaurant in de Oosterpoort. De naam en de menukaart houden we nog even geheim! Zeker zijn van een plekje? Reserveer dan nu via The Fork.