Akram Khan Company

Akram Khan Company

Kaash

Akram Khan Company

Kaash

  • Vrijdag 8 januari 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Vrijdag 8 januari 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

“‘Kaash’ is abstract, energiek, flitsend en helder tegelijk.” (De Telegraaf)
De Brits-Bengaalse danser en choreograaf Akram Khan, die in januari 2014 te zien was in Groningen met de zeer goed ontvangen voorstelling ‘iTMOi’, is een absolute grootmeester die moderne dans op grootse wijze mengt met zijn eigen cultuur: de eeuwenoude Indiase kathak. Khan’s choreografieën verbinden kracht met souplesse en combineren razendsnel voetenwerk met elastieken torso’s. Niet voor niets wordt Khan wereldwijd gezien als een van de meest invloedrijke dansmakers van de laatste jaren.

Inleiding om 19:15

Inleiding om 19:15

Voorafgaand aan deze voorstelling is er een gratis inleiding om 19.15 uur. Deuren gaan om 19.00 uur open. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Nagesprek

Nagesprek

Na afloop van deze voorstelling is er een gratis nagesprek, met de rehearsal director en twee dansers. Reserveren verplicht via internet bij de bestelling of bel de kassa op 050-3680368.

Bezoekersreactie over de voorstelling in 2003:

Bezoekersreactie over de voorstelling in 2003:

“Ik had nooit veel met dans, al zag ik als medewerker van theaters wel een paar dansvoorstellingen per jaar. Het was knap, en soms raakte het me. Maar de voorstelling Kaash die ik in 2003 zag was van een geheel andere orde. Vanaf het eerste moment werd ik geraakt, er met de haren en tenen bijgesleurd. De intensiteit en verstilling ontroerden meer dan ik voor mogelijk had gehouden bij een dansvoorstelling.

De rest van het publiek was het met me eens: bij het nagesprek in de foyer stonden mensen tot op de gang om maar niets te missen van Akram Kahn’s woorden.

Ik ga in 2016 absoluut weer, al was het maar om te proberen betere woorden te vinden voor zo’n overweldigende ervaring.”


English text Kaash
Superfast footwork and elastic torsos

English text Kaash Superfast footwork and elastic torsos

The British-Bengali dancer and choreographer Akram Khan, who could be seen last year in Groningen with the very well-received performance ‘iTMOi’, is one of the biggest representatives of the ancient Indian kathak. His modern choreography links power with flexibility and combines superfast footwork with elastic torsos. In ‘Kaash’, a grand group work by Khan, he works together with composer Nitin Sawnhey and visual artist Anish Kapoor. He designed a backdrop with a black square, which sometimes seems to pulsate like a Mark Rothko painting, like a black hole. “Epic, deeply focused and grandly beautiful.” (The Daily Telegraph)

Extra informatie

Extra informatie

Onderdeel van de Internationale Selectie.  Voorstellingen van internationale theatermakers en choreografen die hun naam ruimschoots bewezen  hebben op toonaangevende podia en festivals over de hele wereld.

Met ‘Kaash’ halen we de publiekslieveling van het festival Julidans terug. Akram Khan zoekt voortdurend naar nieuwe verhalen en vormen, vaak door samen te werken met kunstenaars uit alle windstreken. Van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui tot actrice Juliette Binoche, maar ook Kylie Minogue. Voor het grootse groepswerk ‘Kaash’ werkt Khan samen met componist Nitin Sawnhey en beeldend kunstenaar Anish Kapoor. Die ontwierp een prachtig decor, een achterdoek met een zwart vierkant, dat soms als een Mark Rothko-schilderij lijkt te pulseren en op magische wijze van grootte lijkt te kunnen veranderen. “Een vuurwerk van beweging en klank. De dansers excelleren. Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!” zegt de Volkskrant over Akram Khan in 2004.

“Alles valt op zijn plek in Kaash. (…) Wat je ziet is losheid, lichamelijkheid en explosiviteit van moderne dans doordrenkt met de strakke vormen, mathematisch precieze placering, fijngevoelige detaillering en snelheid van kathak. (…) Dit uur pure dans blijft boeien.”

De Volkskrant

“Fenomenale Khan (…) De verschillende werelden van Indiase kathak en westerse moderne dans vloeien in ‘Kaash’ wonderwel en wonderschoon samen. (…) Een spannende ‘fusion’ van Indiase kathak en moderne dans, traditionele Indiase muziek en elektronica. (…) ‘Kaash’ is abstract, energiek, flitsend en helder tegelijk. Maar altijd eigentijds en persoonlijk: écht Khan.”

De Telegraaf

“Een virtuoos hoogtepunt van een verbazende precisie.”

De Morgen

“an exquisitely beautiful shifting tapestry of tightly sewn motion, light and dark”

The New York Times

“Soon you accept that Kaash has been choreographed and accept it as an elemental force”

The Observer, UK

“… [Kaash is] epic, deeply focused and grandly beautiful…”

The Daily Telegraph

“Niet alleen is Kaash goeddeels een pure dansvoorstelling, het is er bovendien een met duidelijk vorm en opbouw en alleen al daarom heel verfrissend binnen de moderne dans.”

Het Parool

“Op het nieuwste werk van Khan is een hele reeks van anoniemen van toepassing: verstilling en explosiviteit, staccato en vloeiend, statisch en ruimtelijk, snel en langzaam. (…) ‘Kaash’ is orde in chaos.”

Haagsche Courant

“‘Kaash’ is eenvoudigweg een bewegend kunstwerk dat even visueel werkt als een schilderij aan de muur.”

Noordhollands Dagblad

choreografie: Akram Khan • compositie: Nitin Sawhney • toneelbeeld: Anish Kapoor • dans: Kristina Alleyne, Sadé Alleyne, Sung Hoon Kim, Nicola Monaco en Sarah Cerneaux