Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek

Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek

Ik kom terug

Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek

Ik kom terug

  • Zaterdag 23 januari 2016
  • start programma
  • (Tijden onder voorbehoud)
  • Zaterdag 23 januari 2016
  • start of event
  • (Times are subject to change)

Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek samen op het toneel
Al tijdens het schrijven van zijn roman ‘Ik kom terug’ – genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2015 – stond Adriaan van Dis een toneelstuk voor ogen. Hij hoorde zijn moeder praten en zag haar aan tafel zitten, nu eens jong, dan weer oud. Ze liet hem over haar schouder meekijken in vergeten familiealbums en opende een kist vol geheimen die hem meenamen naar verre buitenposten in de tropen. Het leven van zijn bijna honderdjarige moeder schreeuwde om theater en na een paar bladzijden wist hij ook wie haar moest spelen: Olga Zuiderhoek. Want als iemand een dwarse vrouw kan neerzetten, is zij het wel. Met Zuiderhoek zag Van Dis zich wel op de planken staan en kibbelen over verzwijgen en verdraaien en het verlangen naar de dood.

‘Ik kom terug’ is een tragikomedie over een verstikkende band tussen een moeder en zoon, maar laat ook zien hoe belangrijk verhalen zijn. Verhalen die het verleden draaglijk maken, die verteld moeten worden.

“Olga Zuiderhoek als actrice, Michiel van Erp als regisseur en Adriaan van Dis als verteller. Dat is een mooi trio. Moeder en zoon zijn op een geestige manier aan elkaar gewaagd.”

★★★ de Volkskrant

regie: Michiel van Erp, tekst: Adriaan van Dis, spel: Adriaan van Dis en Olga Zuiderhoek