Over SPOT

Over SPOT

SPOT Groningen is de organisatie achter De Oosterpoort en de Stadsschouwburg. We zijn er voor iedereen die van podiumkunsten houdt, van toneel, cabaret en dans tot muziek. We geloven in de kracht van podiumkunsten en in de dialoog tussen artiesten en publiek. Met een sterk en breed aanbod creëren we plekken van ontmoeting en plekken van betekenis voor een zo breed mogelijk publiek. Bij ons op het podium staan gerenommeerde en gevestigde namen, aanstormende talenten en nieuwe ontdekkingen in alle genres.

We kiezen bij het samenstellen van onze programmering voor kwaliteit, voor verleden, heden en toekomst en dwars door alles heen voor talent. We maken ons sterk om topartiesten naar Groningen te halen en geven aanstormend talent de kans om door te breken. We creëren een sfeer waarbij artiesten en bezoekers zich thuis voelen en zorgen voor ontmoetingen, in de hoop op een onvergetelijke beleving. Dat doen we vaak in de Stadsschouwburg en in De Oosterpoort, maar ook op andere plekken in Groningen, zoals de Lutherse Kerk, de USVA of de Martinikerk.

Gebouwen

De Oosterpoort

De Oosterpoort

De Oosterpoort is sinds 1973 de belangrijkste concertzaal van Groningen en omstreken. Het is het huis van Eurosonic Noorderslag, vele andere festivals, concerten en voorstellingen én al bijna 50 jaar het huis van het NNO.

Stadsschouwburg

Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg – daterend uit 1883 – is voor velen het belangrijkste theater van stad en ommeland. Artiesten uit binnen- en buitenland voelen zich er thuis, mede omdat het publiek zo dicht op het podium zit. Sinds 1994 is de Stadsschouwburg een Rijksmonument.

Huisgezelschappen

We zijn trots op onze huisgezelschappen en -festivals:

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest

We zijn er waanzinnig trots op dat we één van de meest veelzijdige orkesten van Nederland – Het Noord Nederlands Orkest – ons huisorkest mogen noemen. Het NNO is met ca. 25 concerten per jaar een belangrijke bespeler van onze grote zaal en repeteert er ongeveer 5 keer per week.

Het Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel

We kijken iedere keer weer reikhalzend uit naar de voorstellingen van ons huisgezelschap het Noord Nederlands Toneel, dat samen met Club Guy & Roni, Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag bouwt aan een nieuwe interdisciplinaire theatertaal die past bij de wereld van nu.

Club Guy & Roni

Club Guy & Roni

Club Guy & Roni staat voor interdisciplinair theater dat vertrekt vanuit dans. Wat er in Groningen bij Club Guy & Roni en NNT gebeurt wordt landelijk door de pers gezien en geroemd. We zijn er trots op het podium te mogen zijn voor deze vernieuwers, die garant staan voor een overweldigende theaterervaring.

ESNS

ESNS

ESNS is opgericht om de verspreiding van Europese muziek over het hele Europese continent en daarbuiten te bevorderen. Om dit doel te bereiken, organiseert ESNS vier dagen lang een festival en conferentie in Groningen met op zaterdag Noorderslag in De Oosterpoort

Projecten

CrossWise

CrossWise

CrossWise is de bruisende praktijkomgeving van SPOT waar studenten en docenten van Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool en Noorderpoort én cultuurprofessionals van SPOT samen leren en innoveren.

> Meer info

ODE

ODE

De provincie Groningen telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens ODE, een initiatief van Stichting Oude Groninger Kerken en SPOT Groningen, vormen ze het decor voor een serie sfeervolle concerten.
> Meer info

De Wijk de Wereld

De Wijk de Wereld

De Wijk De Wereld duikt ieder jaar samen met een club van professionele theatermakers een wijk in van Groningen en een dorp in de provincie. Het theater een week lang het buurthuis van de wijk! De Wijk De Wereld is een samenwerkingsproject van Stichting De Wijk De Wereld en SPOT Groningen.
>Meer info

SPOT Festivals:

TakeRoot

TakeRoot

Het muziekfestival TakeRoot is als een verrassende reis door Amerika van nu en toen. Tijdens het festival zie je een smeltkroes van stromingen zoals: blues, rock, country, folk, americana.

Rockit

Rockit

Rockit is een avontuurlijk festival vol versmelting van genres en stijlen, van jazz tot alternatieve rock. Het festival is vernoemd naar de grote hit van Herbie Hancock. Avontuurlijk, grensoverschrijdend, progressief. Rockit is een co-productie.

Rhythm & Blues Night

Rhythm & Blues Night

De Rhythm & Blues Night brengt al bijna drie decennia topacts uit de internationale blues, roots en Rhythm ‘n’ Blues onder één dak.

My First Festival

My First Festival

En wat is er nu leuker dan het eerste festival van je peuter, kleuter of tiener samen met het hele gezin te beleven? My First Festival is voor alle kinderen tussen 2 en 12 jaar, en natuurlijk ook voor hun (groot)ouders, vriendjes en buren.

Stadspark Live

Stadspark Live

Stadspark Live – een coproductie van Mojo en SPOT – staat garant voor een heerlijke middag en avond genieten van muziek in het Stadspark, samen met vrienden of familie. De eerste editie in 2019 met o.a. Sting, Anouk, Tom Odell, The Specials, Daniel Lohues, Ronnie Flex en vele anderen was strak uitverkocht.