Over SPOT

Over SPOT

SPOT Groningen is de grootste theater- en concertorganisatie van Noord-Nederland. We zijn er voor iedereen die van podiumkunsten houdt, van toneel, cabaret en dans tot muziek. We geloven in de kracht van podiumkunsten. Met een sterk en divers aanbod creëren we plekken van ontmoeting en plekken van betekenis met artiesten en publiek. Door met het onderwijsveld te leren en te innoveren, worden we samen elke dag beter en brengen we een rijk en actueel programma waar de regio trots op kan zijn en waarmee we Groningen nationaal en internationaal op de kaart zetten.

Bij ons op het podium staan gerenommeerde en gevestigde namen, aanstormende talenten en nieuwe ontdekkingen in alle genres. We kiezen bij het samenstellen van onze programmering voor kwaliteit, voor verleden, heden en toekomst en dwars door alles heen voor talent. We maken ons sterk om topartiesten naar Groningen te halen en geven aanstormend talent de kans om door te breken. We creëren een sfeer waarbij artiesten en bezoekers zich thuis voelen en zorgen voor ontmoetingen, in de hoop op een onvergetelijke beleving. Dat doen we vaak in de Stadsschouwburg en in De Oosterpoort, maar ook op andere plekken in Groningen, zoals de Lutherse Kerk, de drafbaan, de USVA, de Machinefabriek of de kerken in de provincie.

Gebouwen

Gebouwen

We beschikken over twee eigen gebouwen. De Oosterpoort is het huis van ESNS, TakeRoot, van het NNO en van vele andere concerten, voorstellingen en festivals. De Stadsschouwburg is voor velen het belangrijkste theater van Stad en ommeland en huis van theater, cabaret, dans, opera en van De Wijk De Wereld. Naast onze eigen huizen brengen we ook programma op andere plekken in de regio, zoals de Lutherse Kerk, de drafbaan, de USVA, de Machinefabriek of de kerken in de provincie. Samen met de gemeente Groningen werken we aan de plannen voor een opvolger van De Oosterpoort, die als werktitel De Nieuwe Poort heeft meegekregen. De gemeenteraad besluit naar verwachting in 2024 over de komst van het muziekcentrum.

Huisgezelschappen

Huisgezelschappen

Wij zijn waanzinnig trots op onze huisgezelschappen, die bij ons producties maken, repeteren, in première gaan of juist hun tour afsluiten. Het Noord Nederlands Orkest, één van de meest veelzijdige orkesten van Nederland, is ons huisorkest. Huisgezelschappen het Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni brengen modern en vernieuwend interdisciplinair theater. Een andere vaste waarde in ons huis is natuurlijk Eurosonic Noorderslag, hét vierdaagse showcasefestival en muziekconferentie van de Europese muziek.

Festivals en eigen producties

Festivals en eigen producties

We zijn niet alleen een presenterend podium, maar organiseren en (co)produceren ook zelf festivals en producties. Lees meer over onze festivals TakeRoot, Rockit, My First Festival, Rhythm & Blues Night en MENA is here. Of neem een kijkje bij onze (co)producties De Wijk De Wereld, Ode, Dutch Delight, De Salon of Masterpiece.

CrossWise: samen leren en innoveren

CrossWise: samen leren en innoveren

CrossWise is de bruisende praktijkomgeving van SPOT waar studenten en docenten van Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool en Noorderpoort én cultuurprofessionals van SPOT samen leren en innoveren. Dat gebeurt onder andere in innovatielabs, tijdens projecten en stages. Frisse blikken en jarenlange ervaring leiden tot inspiratie, nieuwe ideeën en nieuwe wegen. Een samenwerking gebouwd op kennis, ervaring, nieuwsgierigheid en enthousiasme met innovatie als resultaat.