Over SPOT

SPOT Groningen is de grootste theater- en concertorganisatie van Noord-Nederland. We zijn er voor iedereen die van podiumkunsten houdt, van toneel, cabaret en dans tot muziek. Bij ons op het podium staan gevestigde namen, aanstormende talenten en nieuwe ontdekkingen in alle genres. Met een sterk en divers aanbod creëren we plekken van ontmoeting en plekken van betekenis met artiesten en publiek. Door met het onderwijsveld te leren en te innoveren, worden we samen elke dag beter en brengen we een rijk en actueel programma waar de regio trots op kan zijn en waarmee we Groningen nationaal en internationaal op de kaart zetten.

Gebouwen

We hebben twee huizen: muziekgebouw De Oosterpoort en de Stadsschouwburg, het belangrijkste theater van stad en ommeland. We bieden ook programma op andere locaties, zoals de drafbaan, de USVA, de Machinefabriek en verschillende kerken. Met de gemeente Groningen werken we aan plannen voor De Nieuwe Poort.

Stadsschouwburg Groningen

Huisgezelschappen

We zijn enorm trots op onze huisgezelschappen. Het Noord Nederlands Orkest is één van de meest veelzijdige orkesten van Nederland. NITE en Club Guy & Roni brengen vernieuwend interdisciplinair theater. Een andere vaste waarde in ons huis is ESNS, hét toonaangevende showcasefestival van de Europese muziek. Dit seizoen is Pynarello bij SPOT Artist in Residence.

the-underground-nite-sjoerd-knol-volledige-epxort-070224-69

Festivals en eigen producties

We zijn niet alleen een presenterend podium, maar organiseren en (co)produceren ook zelf festivals en producties. Lees meer over onze festivals TakeRoot, Rockit, My First Festival, Rhythm & Blues Night en MENA is here. Of neem een kijkje bij onze (co)producties De Wijk De Wereld, Ode, Dutch Delight, De Salon of Masterpiece.

Metropole DOMi JD Beck 5

CrossWise

CrossWise is de bruisende praktijkomgeving van SPOT waar studenten en docenten van Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool en Noorderpoort én cultuurprofessionals van SPOT samen leren en innoveren. Dat gebeurt onder andere in innovatielabs, tijdens projecten en stages.

09/03/2021