De Nieuwe Poort

De Nieuwe Poort

De Oosterpoort is een onmisbaar en geliefd podium voor artiesten en publiek. Maar het gebouw is niet toekomstbestendig. Het is niet alleen uit zijn jasje gegroeid, maar ook technisch aan het einde van zijn leven. Er zijn problemen met het onderhoud, grote artiesten kiezen steeds vaker voor een andere zaal met betere verdienkansen, er zijn logistieke problemen, er is overlast voor de omgeving en er zijn beperkte kansen voor verduurzaming. Daarom werken de gemeente Groningen en SPOT aan de plannen voor een opvolger van De Oosterpoort, onder de werktitel De Nieuwe Poort.

Onderweg naar De Nieuwe Poort
De Nieuwe Poort wordt een muzikale ontmoetingsplek voor iedereen, die de buurt, stad en regio verrijkt en een rijke leeromgeving biedt aan studenten en professionals. Het stationsgebied is de voorkeurslocatie voor De Nieuwe Poort. Naast het stationsgebied onderzoeken we ook de mogelijkheden van de suikerzijde. De gemeenteraad besluit naar verwachting in 2024 over de komst van het muziekcentrum. Lees meer over de plannen voor De Nieuwe Poort.

Bekijk alle (openbare) rapporten en onderzoeken
Meer informatie over de informatiebijeenkomsten

Tijdlijn De Nieuwe Poort

Intern onderzoek: staat De Oosterpoort zeer problematisch.
Extern onderzoek naar opties voor de toekomst.

Resultaten 1e fase verkenning:

  • Behoud top 5 positie vraagt grotere (aparte) popzaal, behoud sterke punten (Kleine Zaal, akoestiek), bredere invulling, geschikt voor festivals
  • Onderzoek renovatie: lost problemen niet op
  • Van 15 naar 4 locaties
  • Raadsbesluit: nieuwbouw binnen 10 jaar.
  • Onderzoeken fase 1

De gemeenteraad besluit naar verwachting in 2024 over de komst van het muziekcentrum.

Informatie bijeenkomsten

De afgelopen periode organiseerden de gemeente Groningen en SPOT diverse informatiebijeenkomsten over de ontwikkelingen.

Lees verder
De Nieuwe Poort

Multimediale stadswandeling metamorfose stationsgebied

Tijdens een multimediale stadswandeling kom je meer te weten over de toekomstplannen voor het stationsgebied. Het stationsgebied is de voorkeurslocatie voor De Nieuwe Poort. Naast het stationsgebied onderzoeken we ook de mogelijkheden van de suikerzijde. De gemeenteraad besluit naar verwachting in 2024 over de komst van het muziekcentrum.

Lees verder
Kaart station Groningen