De Nieuwe Poort

De Nieuwe Poort

Onderweg naar De Nieuwe Poort

De Oosterpoort is met bijna een kwart miljoen bezoekers en 600 events per jaar een geliefd en onmisbaar podium voor artiesten en publiek, maar er zijn niet op te lossen problemen met het onderhoud van het gebouw, installaties en rondom logistiek en duurzaamheid. Renovatie is een dure en niet toekomstbestendige optie. Daarom ontwikkelen de gemeente Groningen en SPOT in het Stationsgebied De Nieuwe Poort. Een bijzondere, muzikale en groene opleidings- en ontmoetingsplek voor iedereen, die de stad verrijkt, de wereldwijde liefde voor muziek, dans en dance versterkt en een contextrijke leeromgeving biedt aan studenten en professionals.

Het programma van De Nieuwe Poort loopt over vier lijnen:

  • een cultureel programma met muziek, dans, dance en festivals,
  • opleidings- en innovatieprogramma CrossWise waar studenten, docenten en professionals samen leren en innoveren,
  • een maatschappelijk programma met amateurs, educatie en cultuurinspiratie,
  • een commercieel programma met horeca, zakelijk, dagrecreatie en toerisme.

Het gebouw biedt onderdak aan het team van SPOT, het Noord Nederlands Orkest, is het festival- en conferentiecentrum van ESNS, huis voor het Prins Claus Conservatorium en tevens leer- en innovatiecentrum CrossWise voor onder meer Alfa-college, Noorderpoort, NHL Stenden en Hanzehogeschool. De Nieuwe Poort maakt onderdeel uit van het Stationsgebied, een sprankelend en gastvrij stadshart voor iedereen, waar wonen, werken en genieten hand in hand gaan.

Tijdlijn De Nieuwe Poort

Besluit einde levensduur De Oosterpoort en start verkenning naar nieuw muziekgebouw.

Vier voorkeurslocaties worden teruggebracht tot twee en uiteindelijk één voorkeurslocatie voor het nieuwe muziekgebouw: Stationsgebied Zuid.

Een nieuw muziekcentrum dat kan dienen als opvolger van De Oosterpoort past uitstekend in het stationsgebied. Dat is de uitkomst van het onderzoek eind 2021 naar de mogelijkheden voor inpassing van het muziekcentrum in het Spoorkwartier.

De gemeenteraad besluit in 2024 over de komst van het muziekcentrum.

Technasia bouwen mee aan De Nieuwe Poort

Hoe zou het nieuwe muziekgebouw dat in Groningen moet verrijzen eruit moeten zien? Met die vraag gingen ruim driehonderd leerlingen van vier technasia – RSG de Borgen, H.N. Werkman Stadslyceum, Praedinius en het Harens Lyceum – aan de slag.

Lees verder

Denk mee over De Nieuwe Poort

We nodigen iedereen uit om met ons mee te denken of met suggesties te komen! Wil je iets kwijt? Stuur dan een mail naar info@spotgroningen.nl

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom De Nieuwe Poort? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.